Без съдебна заповед

ГДБОП нахлу в имот на музикант от "Ку-Ку Бенд"

Служители на ГДБОП са нахлули без съдебна заповед в имот на музиканта от "Ку-Ку Бенд" Илия Илиев, разказа самият той в "Шоуто на Слави" в четвъртък вечерта по бТВ. "Влязоха без съответната заповед за обиск, заплашвайки ме с думите, че ще ме накарат да лазя по снега, ако не отворя доброволно помещението", обясни Илиев. Музикантът добави, че е отдал помещението под наем на други лица, а полицаите не са му обяснили какво търсят.

Илиев разговарял основно със служителка в униформа, която му се представила като Малакова. Той поискал от нея документ, който да разрешава на полицаите да навлязат в имота му, но тя единствено го заплашила, че ще го накара "да кляка и да лази", ако не се съгласи да отвори доброволно помещението.

"Служители на ГДБОП са влезли в имот на музиканта Илия Илиев от "Ку-Ку Бенд”, защото е имало информация, че това е един от адресите, на който са извършвани счетоводни дейности с цел избягване на данъчни задължения", е засега единственият коментар по случая на вътрешния министър Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".


Инцидентът се случил в четвъртък сутринта. Илиев заяви, че майка му се е обадила по телефона, за да го извести, че ГДБОП са пред негово складово помещение и искат да го обискират. Музикантът обясни, че в 9.13 вече е бил пред помещението и е питал Малакова защо нямат и заповед от шефа на ГДБОП Станимир Флоров. По думите му служителката отговорила: "Ще използвате името на г-н Флоров, ли? Лично ще му кажа да ви разследва”.

Илиев в крайна сметка се съгласил и отключил вратата към складовото помещение. Той сподели, че по това време е трябвало да води баща си на операция.

"От 1 февруари тази година съм отдал помещението под наем на една фирма, занимаваща се със счетоводство. Исках да направя нещо като студио за обучение на музиканти, но заради кризата нещата не станаха и го дадох под наем”, разказа кларинетистът.

Той добави, че не е получил документ от ГДБОП за това какво точно са взели от помещението му. Полицаите поискали договора му за наем и Илиев го показал.

Съпругата на Илиев Ваня Андреева бе шеф на сектор "Наркотици" към Националната полиция и бе уволнена преди година. Тя даде няколко интервюта, в които загадъчно заяви: "Ударих пратка на Генерала и ме махнаха от МВР".

От "Шоуто на Слави" бяха осигурили и адвокат Николай Хаджигенов, който коментира в студиото ситуацията. Според него става дума за "полицейско насилие в чист вид" и "злоупотреба с власт". Защитникът обясни, че полицията трябва задължително да има разрешение от компетентния съд.

"Законът предвижда едно единствено изключение, когато има неотложност на случая - да се съхраняват наркотици, извършва се престъпление към момента или се укрива рецидивист, а не склад с папки, или офис. Това не е неотложност. МВР поради мързел или нежелание да се занимават с такива дреболии, като закона, тяхното вътрешно убеждение, че някой е крив, е съвсем достатъчно", добави адвокат Хаджигенов.

Водещият на шоуто Слави Трифонов призова шефовете на ДАНС и ГДБОП да разследват случая и да дадат повече информация, както и да има оставки.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?