ГДБОП отрича да е спирала интернета на хората при акцията срещу пиратството

Щетите от нелегалното разпространение възлизат на над 10 млн. лв. за 2 месеца

Явор Колев, ГДБОП, сн. БГНЕС

Нямам представа каква е причината в градовете Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил да няма интернет. Обект на акцията срещу кабелните оператори не е била легалната дейност на дружествата и разпространяването на интернет, а нелегалните телевизионни програми. При акцията срещу кабелни оператори не са изземвани устройства за интернет. Това обясни в събота шефът на отдел Киберпрестъпност в ГДБОП Явор Колев.

В петък потребители на кабелни телевизии в Югозападна България се оплакаха, че са останали без инетернет и телевизия след акцията на ГДБОП срещу кабелното пиратство. 

”Нямам представа каква е причината в градовете Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил да няма интернет, какво имат предвид, дали нагнетяване на общественото недоволство, за да бъде обърнат ефектът в полза на кабелните пирати”, коментира Явор Колев в събота.

”Не са изземани устройства, които имат отношение към осигуряване на свързаност на потребителите. Разбирам притеснението на гражданите, за това че са останали без телевизионни програми, но предвид обстоятелството, че това е извършвано от оператори, които не са имали уредени авторски права, е престъпление по смисъла на НК“, заяви Колев.

Изземани са само технически средства, чрез които телевизионен сигнал се е разпространявал до потребителите в съответните градове. Той посочи, че иззетата техника е скъпа.

”Тя е свързана с разпространението на телевизионни програми. Освен, че е доказателство за извършваната престъпна дейност, по този начин беше прекратено престъплението, което се извършваше“, коментира още Колев.

Към момента няма пиратско излъчване на телевизионни програми в градовете Сандански, Петрич, Бургас, Кърджали, Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил. Интернет има в Петрич, Сандански, Бургас и Кърджали. В Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил се твърди, че разпространената интернет услуга е била спряна.

В същото време читатели от Кюстендилско се оплакват, че все още имат проблеми с мрежата.

По думите на Колев щетите, които за 2 месеца са нанесени на носителите на права, като Нова телевизия, бТВ, HBO, са над 10 милиона лева.

Става дума за над 60 програми с неуредени авторски права.

Той съобщи, че в момента от 2 400 000 абонати на кабелни телевизии, 50-60 процента е разпространението на легални програми.

”Нашата цел е именно с действията, които провеждаме с прокуратурата и другите държавни органи да изсветлим този бизнес”, посочи Колев.

Споделяне

Още по темата

Още от България