ГДБОП прави акция с име на неудобен съдия и на дъщерята на Начкови

Вальо Бореца арестуван при операция Р.А.Л.И.Ц.А

При акция на ГДБОП с многозначително име "Р.А.Л.И.Ц.А" е арестуван Валентин Янев – Вальо Бореца, съобщиха от МВР в четвъртък. От вътрешното министерство уточниха, че смисълът на сложната полицейска абревиатура е следния: Р - рекет, А - алчност, Л - лицемерие, И - изнудване, Ц - цинизъм и А – анархия.

Случайно или не заглавието на операцията съвпада с името на Ралица Начкова, пострадала през миналата седмица при акция на групата за задържане на столичната полиция. Ралица бе оставена от полицаите по бельо в студа докато къщата на Начкови е претърсвана.

Идеята на ГДБОП обаче е била да кръстят операцията на съдия Ралица Манолова, която е определила мярката за неотклонение, с която Вальо Бореца от миналата година е под домашен арест по друго дело. Вальо Бореца бе освободен от ареста през 2011 година заради експертиза, която отчита, че здравословното му състояние е доста сериозно влошено.

"Би трябвало мярката му да продължава да бъде "домашен арест”, но се оказа, че лицето е живо и здраво, доста е дееспособен и от това, което извършихме, се установи, че дори прави опити и създава условия за рекетиране и притесняване на българските граждани", обясни шефът на ГДБОП Станимир Флоров, цитиран от "Фокус".

Вальо Бореца бе спряган и за част от групата на "Наглите", но в крайна сметка не бе изправен пред съда.

Оригиналното хрумване за име на операцията явно е вдъхновило антимафиотите да арестуват общо четирима заподозряни за изнудване. Трима от тях са криминално проявени за изнудване и рекет, като един е с излежана присъда за убийство.

"Те са изнудвали друго лице за голяма сума пари и са отправили заплахи за убийство. Поискани са 3000 лева и са задържани в момента на получаване на парите. В момента колегите са на място и работят", обясни шефът на ГДБОП.

"Домашен арест" е втората по тежест мярка за неотклонение след "задържане под стража" и се налага само по тежки обвинения, когато разследващите са събрали достатъчно уличаващи доказателства срещу заподозрения.

След постановяването на подобна мярка от съда, МВР поема изцяло контрола по нейното изпълнение. В този смисъл отговорността дали заподозреният е напуснал дома си впоследствие, е на МВР. По тази причина магистрати коментираха пред Mediapool, че ако от ГДБОП искат да бъдат коректни, е най-добре да кръстят акцията си на името на шефа на съответното РПУ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?