ГДБОП призна, че е разбита грешна врата при акцията в кв. "Левски"

https://www.mediapool.bg/gal/93/orig_1c09131007416947c3d54124a6c20cec.jpg

Антимафиотите от ГДБОП са нахлули на грешен адрес при акцията срещу ромски лихвари в столичния квартал "Левски" в началото на месеца. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Христо Терзийски пред БНР в четвъртък. Той обясни, че двама служители в БОП-а били наказани заради гафа. Не уточни обаче какви са санкциите.

"Проверката приключи. Установени са дисциплинарни нарушения на двама служители, единият от които е на високо ръководно ниво в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и са наложени наказания на тези служители", каза Терзийски.

Млъкнете, боклуци!

Акцията на ГДБОП бе проведена на 5 октомври. Тогава бе съобщено, че са арестувани общо 14 души при операция срещу престъпна група за лихварство, рекет, разпространение на наркотици и имотни измами.

Ден по-късно, на пресконференция, шефът на антимафиотите Любоомир Янев призна, че по време на акцията е допусната грешка и обяви, че е започнала проверка.

Малко след това потърпевшите от нахлуването на ГДБОП разказаха какво се е случило. Оказа се, че антимафиотите са щурмурвали апартамент на младо семейство с новородено дете и са арестували мъжа, който няма нищо общо с подозираната престъпна група. Малко по-късно той е освободен. Преди това обаче е закопчан с белезници, удрян и обиждан, разказа самият той.

"На нас ни викаха: "Боклуци, млъкнете! Телефоните дайте, телефоните дайте", разказа Десислава Крумова, роднина на семейството, в чиито апартамент бяха нахлули полицаите. Тя допълни, че поискала обяснения за грешката, а служител от ГДБОП ѝ отговорил: "Еми, госпожо, мапс-ът ни доведе, навигацията".

Как и защо е работено с навигацията, за да се стигне до такъв гаф не стана ясно. Това е официалната версия на МВР – дни по-късно министър Терзийски също разказа за навигацията пред депутатите в парламента.

Избиха ми зъбите

Междувременно част от задържаните при акцията на 5 октомври бяха оставени за постоянно в ареста. Делото срещу тях се води от специализираната прокуратура. Разследващите смятат, че бандата е имала двама тартори – Мето (Методи Димтиров) и Трайчо (Трайко Стоянов) и че е действала от около 6 години.

Давани са заеми срещу висока лихва и изискването е било да им се прехвърли имот или да се подпише запис на заповед.

Макар длъжниците да връщали заемите, имотите им се препорадавали, твърдят пострадали. Един от тях – Иван Борисов – разказа пред Нова телевизия, че групата му отнела къщата, след като взел пари назаем. Сега имотът е превърнат в хотел, а според Борисов – и в публичен дом.

"Долните ми зъби и горните са избити с метална бухалка. Едно момче отиде при тях и си заложи апартамента, за да му дадат 5 000 лв., с които да си купи такси. Те му дават парите, той си прехвърля апартамента и още на другия ден имотът се оказва продаден. А момчето продължава да си плаща лихви. Когато разбира, че апартаментът му е продаден, отива там, за да вдигне скандал, но те го пребиват и той млъква", разказа той.

Бандата действала насилствено, когато някой закъснявал с парите. Тогава действал Мартин Русия, който според свидетелски показания, нападал с нож и бокс.

Има подозрения, че групата е действала с полицейска протекция, защото веднага са научавали за подадените срещу тях жалби и са започвали натиск върху пострадалите да ги оттеглят. Свидетели твърдят, че са плащани по 5 хил. лв., за да "изчезне" една преписка.

"Имаме такива данни в хода на разследването, но не мога да твърдя, че тези данни на този етап са достатъчно подкрепени с други такива. Мога единствено да гарантирам, че ще се проведе обективно, всестранно и пълно разследване. Проверяват се множество преписки и множество досъдебни производства", заяви пред Нова телевизия шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Споделяне

Още по темата

Още от България