ГДБОП проверява дали е нахлула на грешен адрес при акция срещу ромски лихвари

https://www.mediapool.bg/gal/93/orig_5d29cd5f12e9494588a4038b175d976f.jpg

В главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) е образувана проверка заради съмнения, че в понеделник спецполицаите са нахлули на грешен адрес при акцията срещу ромските лихвари в София. Това потвърди шефът на ГДБОП Любомир Янев.

https://www.mediapool.bg/gal/93/orig_770e2f79cf495bcbd084d3cdec74c0f7.jpg

"Има, да. Като приключи проверката, ще ви дам подробности", каза той на въпрос има ли такава проверка. Според Янев при нахлуването няма пострадали. Кога ще приключи проверката не е ясно. Прокуратурата не е замесена в нея, тя ще се извърши само от МВР. Акцията бе в столичните квартали "Христо Ботев", "Левски", "Враждебна", "Дружба" и "Димитър Миленков". На кадрите, разпространени от МВР, обаче се вижда, че в арестите са участвали и служители на Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор.

ГДБОП има печална история с нахлуване на грешни адреси. През 2010 г. например маскирани и въоръжени полицаи влязоха в дома на певеца Красимир Аврамов и го арестуваха. След това се извиниха. Тогава чуждестранни медии съобщиха, че при същата акция, отново погрешка, полицаи са влезли и в дома на френски банкер. Година по-късно варненско семейство се оплака, че са разбили вратата им рано сутрин, след като сбъркали входа на блока. През 2014 г. полицаи нахлуха в дома на възрастно семейство от Видин. Впоследствие тогавашният вътрешен министър Йордан Бакалов лично ги посети и им се извини.

https://www.mediapool.bg/gal/93/orig_1c09131007416947c3d54124a6c20cec.jpg

Иначе при акцията в понеделник са арестувани петима души. Според МВР и спецпрокуратурата те са участвали е престъпна група за лихварство, изнудвания, разпространение на наркотици и имотни измами. Янев обясни, че имало данни в схемите да са участвали и частни съдебни изпълнители, но засега тази връзка се проверявала. Част от арестуваните са осъждани – за закани за убийство и телесни повреди. И петимата са задържани за 72 часа. Прокуратурата ще иска постоянния им арест.

Споделяне

Още по темата

Още от България