ГДБОП разби брутална наркобригада, свързана с агитката на ЦСКА

Бандата е заподозряна и за убийство на надзирател и побой над лекар

Снимка: Архив МВР

ГДБОП и спецпрокуратурата обявиха в сряда, че са разбили брутална наркобригада, действала в София, като част от членовете ѝ били свързани с агитката на столичен футболен отбор.

От думите на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев стана ясно, че разследващите визират ЦСКА-София на Гриша Ганчев, за което говори и фактът, че повечето от арестите по случая са извършени в кв. "Дружба", откъдето е лидерът на "червената" фракция "Енимълс" – Росен Петров-Животното.

Той е известен с богатото си криминално минало, свързано основно с разпространение на наркотици и участие в наказателни бригади. За последно Животното излежа присъда в Централния софийски затвор (ЦСЗ), след като бе осъден на 5 години и 2 месеца затвор като член на наркогрупата на Златко Баретата и за шофиране в пияно състояние.

По настоящия случай разследващите разполагат с доказателства срещу общо 12 души, като имена не бяха споменати на брифинга в Съдебната палата в сряда. Освен за разпространение на дрога, членовете на разбитата банда са заподозрени за убийството на началник-смяната на надзирателите в ЦСЗ Янко Янев, както и за побоя на проф. Стефан Станчев от столичната болница "Св. Анна". Бандата се занимавала и с грабежи. Сред другите обвинения е причиняването на телесни повреди с мачете на човек, който отказал да продава наркотици за бандата.

При претърсванията на над 30 адреса в столицата разследващите са иззели мечове, мачете, метални и дървени бухалки, белезници и др. Част от заподозрените вече са обвиняеми, а четирима са в неизвестност и предстои за тях да бъдат издадени Европейски заповеди за арест, както и да бъдат обявени за издирване с червена бюлетина на Интерпол. Четиримата са с основен принос към нанасяне на побоите, обясниха от спецпрокуратурата.

Соченият за лидер на наркобригадата Стефан Гевгелийски се намира в затвора, където излежава присъда по друго дело. Срещу него в момента тече и дело в спецсъда по трето производство. На него ще му бъдат повдигнати обвинения за ръководене на престъпната група и за подбуждане към убийство и нанасяне на телесни повреди. Шестима от заподозрените вече са оставени за постоянно в ареста след гледане на мерките на първа инстанция в спецсъда, а съпругата на предполагаемия лидер на бригадата е оставена под домашен арест.

По отношение на побоя на проф. Станчев разследващите уточниха, че той е станал жертва на бандата, тъй като ръководителят ѝ не останал доволен от лечението на негов близък, проведено от лекаря в "Св. Анна". Заради нанесения му побой, проф. Станчев загуби едното си око.

Убийството на надзирателя от ЦСЗ Янко Янков пък било планирано и извършено, защото той отказвал да влиза в корупционни схеми и си вършел съвестно работата. По думите на разследващите Янков е бил "зверски умъртвен". По делото са събрани данни, че е имало поръчки за побой над още трима надзиратели в затвора. Те обаче не са реализирани.

"Просто човекът си е вършил качествено работата, давал е разпореждане, спазвал е правилата в затвора, но това не е било в интерес и не е бил доволен човекът, който е поръчал това нещо. Съжалявам, че държавата не е успяла да го защити. По някакъв начин ще се опитаме да има справедливост и да стигнем да обективната истина и тези хора, които са го извършили, да получат осъдителни присъди и то сериозни", коментира прокурор Гешев.

Гевгелийски е изпълнявал функциите си на ръководител от затвора с есемеси и чрез съпругата си. Въпросите защо в затвора е имал телефон и предстои ли проверка там Гешев препрати към Министерството на правосъдието. Зам.-шефът на ГДБОП Стефан Джолев обясни, че "мултикриминалната" престъпна група е работела при ясно определени функции на всеки от членовете ѝ. Някои от тях са действали с изключителна жестокост, като запазената им "марка" била нападение с мачете.

Споделяне

Още от България