ГДБОП разкри група, смутила с бомба посещение на Борисов в Плевен

Разследващите установили седем души, съпричастни към поставянето на взрива

Снимка: Архив, МВР

Двама столичани на 24 и 33 години са били задържани при акция на отдел "Контратероризъм" към ГДБОП, съобщи пресцентърът на МВР в четвъртък. Според първоначалните данни на разследващите двамата са част от групата, подготвила поставянето на самоделна бомба под колата на плевенски бизнесмен на 10 септември т.г.

 

Тогава взривното устройство обаче не избухна и бе открито на улицата от случайни минувачи, след като изпадна от долната част на автомобила. Случаят бе широко отразен от медиите, тъй като на същата дата премиерът Бойко Борисов бе в Плевен, за да открие ремонтираната ул. "Гренадерска", на която дори временно бяха поставени палми под наем.

Още тогава МВР побърза да уточни, че бомбата няма нищо общо с височайшето посещение, което сега се потвърждава от съобщението на ведомствения прецсентър. Оказва се, че заподозрените целяли да "изгладят" влошени финансови отношения между 35-годишния поръчител на престъплението, също задържан, и "мишената".

Освен поръчителя и двамата столичани, у които са намерени телефонни апарати и СИМ-карти, които са използвани при направата на самоделката, още в края на септември са били арестувани четирима души, които били съпричастни към инцидента. Те са познати на полицията за документни измами, хулиганство, данъчни престъпления, обсебване и грабеж.

Споделяне

Още по темата

Още от България