ГДБОП разследва 14 трансплантации в болница "Лозенец"

Снимка: БГНЕС

ГДБОП е започнала разследване на 14 трансплантации, извършени в болница "Лозенец", съобщи вътрешният министър Бойко Рашков. Производствата са образувани след като здравният министър Стойчо Кацаров изпрати документация за операциите в МВР.

"Първоначалните данни са, че са извършени груби нарушения на закона и на медицинската практика. Трябва да се идентифицират виновните лица и те да бъдат предадени на прокуратурата и на съда", обясни Рашков.

Скандалът със съмненията за незаконни трансплантации започна след като Кацаров обяви, че в болницата са взимани бъбреци от донори от Украйна и Молдова и са присаждани на пациенти от Израел и Япония. Донори и реципиенти са представяни като чичовци и племенници, но последващите проверки показали, че документите им са фалшиви.

Българските власти са поискали съдействие от Молдова, обясни Рашков. Вероятно става дума за издирване на някои от донорите.

Заради съмнителните операции Кацаров уволни ръководството на болница "Лозенец". Така с поста си се раздели дългогодишният директор проф. Любомир Спасов. Преди това обаче той се опита да блокира назначаването на новия управителен съвет с жалба до съда.

Кацаров твърди, че над незаконните трансплантации е имало държавен чадър, защото всички служби са знаели какво се случва. Бившият министър Костадин Ангелов заяви, че всички сигнали за проверка. Разпити по случая обаче започнаха едва след разкритията на Кацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?