ГДБОП разследва фалшиви мейли, разпращани от името на МЗ

ГДБОП разследва фалшиви мейли, разпращани от името на МЗ

Фалшиви спам мейли, разпращани от името на Министерството на здравеопазването, се разследват от отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП. Сигналът за тях е бил получен в понеделник следобед.

При извършената проверка на място от служители на ГДБОП се установява, че в следобедните часове на 13 април хиляди български интернет потребители са получили фалшив мейл, претендиращ да е изпратен от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Фалшивите спам мейли са разпратени, като са използвани няколко десетки компрометирани пощенски кутии на български фирми от български хостинг компании.

Съвместно с няколко хостинг компании, незабавно са предприети мерки за преустановяване изпращането на подобни спам мейли.

Пощенската кутия и друга дигитална инфраструктура на Министерството на здравеопазването не са компрометирани и спам мейлите не са разпратени оттам.

Работата по установяване на произхода на атаката се провежда в момента от служителите на отдел "Киберпрестъпност" в съдействие с хостинг компаниите.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?