ГДБОП се прояви - разби виртуална библиотека

ГДБОП се прояви - разби виртуална библиотека

МВР отчете във вторник "успешна операция по пресичане на пиратско разпространение на книги в Интернет пространството, посредством сайта "chitanka.info". Тази акция си няма атрактивно име, но може условно да бъде наречена "Читанка".

Според интернет-форумите сайтът е коментиран като виртуалното място, където хиляди хора могат да четат книги - българска и чужда литература, да ползват речници и учебници, да обменят мнения и да водят толкова редкия за българското общество духовен живот.

Операцията е била проведена от ГДБОП, сектор "Компютърни престъпления и интелектуална собственост" и е след разследване "по сигнали на ощетени", сред които Асоциация "Българска книга", Съюзът на преводачите в България и редица издателски къщи, продължава информацията си вътрешното министерство.

"Четящите бандити" били шестима и действали при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България, съобщава пресцентърът на МВР.

На покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра, на който е поддържан сайтът. Сървърът бил поставен в специална кутия и по този начин достъпът до него бил затруднен, обясняват от МВР колко им е било трудно да "неутрализират" скрития сървър.

"Виртуалната библиотека", от която читателите теглели пиратските литературни произведения, е укрита в помещение на печатница в София. В хода на претърсванията са иззети сървъри и компютърни системи с пиратското съдържание, продължава съобщението.

Всеки месец групата добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници и др. Според сметките на спецполицаите или според оплакванията на асоциацията, съюзът и други организации, сайтът, който е успял да работи повече от две години, "са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове".

"Това е поредната успешна операция на ГДБОП в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие, приет от "Съвета за защита на интелектуалната собственост" към министъра на културата на България, за ограничаване на интелектуалното пиратство", рапортуват от МВР, горди с акцията си.

Първите коментари на читатели в интернет след съобщението за акцията варираха от "това е работа на някои дебели издателски гуши", до "тъкмо си четях нещо оттам, сега ще ме накарат каквото видя, да го свалям и слагам в "Замундата", когато тръгне", или "не ви ли е срам, чалга ли само да слушаме до затъпяване"..

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?