ГДБОП спря интернета и телевизията в част от Югозападна България

Акцията срещу "пиратството" на кабелните телевизии остави абонатите им без услуга, за която са платили

Протестът в Гоце Делчев, Снимка: БГНЕС

Потребители на кабелни телевизии в Югозападна България останаха без инетернет и телевизия след акция на ГДБОП срещу нарушаване на авторското право в различни краища на страната. Полицаите са иззели техника на оператори в Благоевград, Кюстендил, Сандански, Бургас и други градове. В резултат абонатите на местните оператори там и в Кюстендил и Дупница остават без услуги. Освен обикновени потребители, акцията засегна и общини, детски градини и банки.

Кабелните оператори разпространиха снимки, на които се виждат изтърбушени офиси и изнесена техника.

Акцията на ГДБОП създаде почти революционна ситуация, след като в Гоце Делчев излязоха на протест. В различни групи в социалните мрежи потребители недоволстват, че вече втори ден не им се предоставя услуга, за която са си платили. От националното сдружение на кабелните оператори обявиха в петък, че държавата се опитва да смачка бизнеса им и действа по поръчка. Самите засегнати оператори казаха, че засега не могат да възстановят услугата, защото цялата им техника е иззета.

Междувременно прокуратурата и МВР дадоха пресконференция, на която обявиха, че има огромно разминаване между официално регистрираните потребители на кабелни телевизии и реално ползващите услугата. Според разследващите става дума за около 700 хил. абонати, голяма част от които са в сивия сектор. Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че ако България не вземе мерки срещу нарушаването на авторските права, щяла да бъде включена отново в "черния списък" на САЩ - "Специален списък 301", откъдето е била изключена миналата година.

Оплакване от "тримата големи"

Акцията е започнала след оплакване на три големи телевизионни канала – бТВ, Нова и HBO, че авторските им права се нарушават от нелегално разпространение на съдържанието им. Националните телевизии от години имат спор с малките местни оператори. Те твърдят, че каналите им се излъчват, без да им се плаща. Кабелните телевизии пък се оплакват, че големите каналите им "извиват ръцете" с високи такси, без да е ясно как те са определени.

"По предварителна информация, която в момента се потвърждава, на основните телевизии в България бТВ, Нова телевизия и HBO стойността на щетите е 10.5 млн. лв.", заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя допълни, че в благоевградския регион е започнало разследване заради две телевизии, които разпространявали сигнал в цяла Югозападна България. Арестуван е и един служител на кабелен оператор, но засега няма повдигнати обвинения.

В акцията участва и служители на НАП. Данъчните се готвят да затворят 35 обекта заради различни нарушения.

"В най-масовия случай става въпрос за нерегистрирани абонати и инкасиране на суми без фискални бонове", пише в съобщението на данъчните.

Според шефа на отдел "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев проверките ще продължат. Той обясни, че е иззета техника от телевизии в Бургас и Сандански. Било установено и неправомерно излъчване на около 60 телевизионни канала.

"Никой няма за цел да унищожава какъвто и да е бизнес. Целта е този бизнес да не нарушава правата на другите и да бъде легален", каза той.

"На цяла Югозападна България е нанесен изключително тежък удар. В момента там е погром, в резултат на неправомерните действия на прокуратурата и ГДБОП. Така са извършени изземванията на техника от кабелните оператори вчера, че тяхната дейност е била тотално преустановена", заяви в отговор правният консултант на две от браншовите организации адвокат Емил Василев, цитиран от БГНЕС.

https://www.mediapool.bg/gal/80/orig_9fd2213dbaaf02968f5aecac2f2b52ac.jpg

Офис на Кабел-Сат Запад, Снимка: Кабел-Сат Запад

Мачкат ни

На съвсем различно мнение са от Националното сдружение на кабелните оператори. Оттам разпространиха декларация, в която обвиниха държавата, че действа по поръчка.

"Всъщност се преследваха корпоративни интереси на организации, които целят ликвидиране на конкуренти и разчистване на пазари, използвайки държавни органи и структури, които от своя страна в старанието си многократно превишават правата си. Големите потърпевши от тази "ювелирна" акция обаче се оказаха обикновените хора в посочените населени места, които останаха през 21-век в страна - членка на ЕС без телевизия и интернет. Това е изключително тежко посегателство върху гражданските им права, защото правото да получаваш и разпространяваш информация е основно човешко право, съгласно редица европейски конвенции", написаха те.

Защо така жестоко беше направено

"С лека ръка зачеркват немалък приход във фиска. Не разбирам защо така жестоко трябваше да се действа, защо беше нужно да се разбива и да се изземва цялата техника".

Това заяви пред Mediapool управителят на една от потърпевшите телевизии Кабел-Сат Запад Вилимир Алтънов.

Той призна, че наистина са имали спор с големите телевизии. Заради поискани от тях високи цени, договорите им били прекратени, а излъчването спряно. С един от каналите постигнали споразумение миналата седмица.

Алтънов съобщи, че в момента всичките им абонати са без услуга, а цялата техника – иззета.

"Безкрайно трудно ми е да възстановя нещо, след като всичко е иззето", каза Алтънов. По думите му в момента фирмата се подготвя да прекрати договорите с абонатите си, защото иска да е коректна към тях.

За прекратяване на договори пишат много от засегнатите потребители в социалните мрежи. Те питат могат ли да се откажат от услугите на фирмата без да понесат някакви последствия.

Недоволството от спрените интернет и телевизия е повсеместно. "Почти всеки втори, който ме срещна, ме попита какво става", заяви омбудсманът на Кюстендил Васил Иванов. Той твърди, че при него са се оплакали десетки хора. Иванов ги съветвал да са търпеливи.

Споделяне

Още по темата

Още от България