ГДБОП временно оглавена от заместник на подалия оставка Спиридонов

Любомир Янев, сн. БГНЕС

Единият от заместник-директорите на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) е назначен временно за изпълняващ директор на службата след оставката на шефа ѝ главен комисар Ивайло Спиридонов. Начело на антимафиотите ще е старши комисар Любомир Янев, чието назначение е станало със заповед на вътрешния министър Младен Маринов.

Спиридонов подаде оставка, заедно със заместник-главния секретар на звеното Георги Арабаджиев, миналия петък. Това стана часове, след като бе обявен арестът на шефа на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков с подкуп за осигуряване на чадър над наркогрупи. Задържани бяха още двама - шефът на сектора за борба с наркотиците Кирил Ванков и друг служител.

Спиридонов обяви, че подава оставка, за да поеме отговорността за случилото се в службата и определи оттеглянето си като личен и морален акт. 

Все още не е ясно кой ще поеме  поста на заместник-главния секретар Георги Арабаджиев.

39-годишният Любомир Янев е завършил Академията на МВР в София, а след това и право в Югозападния университет "Неофит Рилски". Кариерата си започва като разузнавач в 9-то районно управление в София. От 2004 г. до 2015 г. е работил в СДВР като разузнавач в сектор "Престъпления против личността", после е бил началник група в същия сектор, както и началник сектор "Престъпления, свързани с общоопасни средства". След това е назначен за  началник сектор към отдел "Контратероризъм", а през 2016 г. оглавява отдел "Контратероризъм" в ГДБОП-МВР. Зам.-директор на антитерористите става през юли 2019 г. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?