ГДБОП залови 20-годишен хакер от “Анонимус”

ГДБОП залови 20-годишен хакер от “Анонимус”

Член на международната активистка група “Анонимус” е задържан при операция на служители на сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” в ГДБОП.

В хода на проведеното разследване е установено, че през месец февруари т.г. 20-годишният Д.Д. е "хакнал“ сайт на дружеството ПРОФОН, лицензиращо публичното използване на музика у нас, и пренасочвал потребителите към сайт на “Анонимус”.

При претърсване, извършено на два адреса, ползвани от Д.Д., са иззети 11 сървърни конфигурации, четири компютъра, три лаптопа, голямо количество хард дискове, флаш памети и оптични носители - CD и DVD.

Задържаният е направил пълни самопризнания, дори изразил съжаление за извършените от него противоправни действия, се казва още в съобщението.

Срещу Д.Д. е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 319А и чл. 319Б от Наказателния кодекс. Според текстовете на двете алинеи, ако бъде признат за виновен, Д.Д. може да бъде наказан с глоба до 3 хил. лева или до 5 хил. лева и лишаване от свобода при по-тежките случаи.

Споделяне

Още от България