ГДБОП замлъква

ГДБОП замлъква

Пресаташето на Главната дирекция за “Борба с организираната престъпност” Катя Илиева е била принудена да подаде рапорт за напускане, заради натиск от началника на Генералната дирекция “Полиция” главен комисар Валентин Петров, съобщи БНР в петък.

Преди около два месеца Петров настоял пред вътрешния министър Румен Петков антимафиотите да останат без официален говорител, какъвто са имали през последните 10 години. Причина за това е несъгласието на Валентин Петров в медиите приоритетно да бъдат представяни операциите на ГДБОП за сметка на останалите служби.

Петров, който бе началник на антимафиотите, дори поставил ултиматум пред министъра, че ще напусне поста си, ако пресаташето не бъде отстранено.

Пред Mediapool Катя Илиева заяви, че напускането ѝ е морален избор, защото никога не би се съгласила с авторитарното налагане на неаргументирани идеи. Тя добави, че се разделя с най-добри чувства с колегите си от ГДБОП. 

В парламента вътрешният министър Румен Петков коментира, че не знае дали е оказван натиск върху говорителката на службата да напускане, но не определи тези твърдения като “некоректни”.

Попитан дали  Петров е искал ГДБОП да остане без говорител, министърът  заяви, че “всичко, което се отразява върху работата на МВР и неговите звена, се води от пресцентъра на министерството.”

“Доколкото на всички е известно, тази служба никога не ми е била голямата сила”, заключи вътрешния министър.

Шефът на полицията Валентин Петров каза, че твърденията за оказван натиск са “глупави и неподлежащи на коментар”. Той добави, че най-малко се интересува дали Илиева е напуснала местоработата си. Валентин Петров бе пряк началник на Илиева, докато ръководеше антимафиотите.

Преди да бъде принудена да напусне, на Катя Илиева е било предложено да бъде преместена в Плевен или в пресцентъра на Генерална дирекция "Полиция". Имало и оферта за предаването на МВР “Акция”, продуцирано от PR-агента на БСП Нидал Алгафари и излъчвано по БНТ.

Информация от ГДБОП вече ще дава говорителят на Генерална дирекция "Полиция", който е пряко подчинен на Петров, уточниха от пресцентъра на МВР.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?