Според Станимир Флоров

ГДБОП знае къде са издирваните българи по света и ги контролира

Установяването на терористите от Бургас се бавело, защото само един бил умрял

Снимка: БГНЕС

Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) има информация къде по света се укриват българи, издирвани за различни престъпления. Това става ясно от интервю на шефа на службата Станимир Флоров, публикувано от в. "Преса" в сряда.

Повод за коментара на антимафиота стават въпроси за това дали има напредък в издирването на сина на Миню Стайков, заподозрян като лидер на банда за ДДС измами, разбита неотдавна при акцията "Захарно петле".

"Знаем къде е. В чужбина, на топло и уютно място и не връзва арматура. Такива хора обикновено се съобразяват и отиват на места, където не могат да се прилагат европейските заповеди за арест. Други ги съветват добре", казва Флоров с уточнението, че в отсъствието на престъпни босове "тук-там се появяват" други, "но ние ги задържаме".

На въпрос знае ли къде се намират скандално изчезналите дупнишки "братя" Пламен Галев и Ангел Христов, окончателно осъдени м.г. за сформиране, ръководене и участие в група за рекет и изнудване, шефът на ГДБОП отговаря лаконично: "Ако ви отговоря "да", ще питате къде са. Като му дойде времето, ще разберете."

"Излиза, че знаете къде са всички, които издирвате и ги държите под контрол", е следващият въпрос, на който Флоров вече решава да бъде далеч по-словоохотлив: "Да. И това става ясно от оценките на всички наши партньори, с които работим. Те дават истинска и реална оценка за работата на МВР. Тя е въз основа на свършена работа и изградено доверие при съвместни операции. Благодарение на това добро сътрудничество ние имаме поглед почти в цял свят, какво и как се случва. И ако има българи, те да бъдат контролирани и наблюдавани."

По думите му сънародниците ни в чужбина, занимаващи се с криминална дейност, се реализирали предимно в пренасянето на големи количества кокаин, в контрабандата на цигари, източването на банкови карти, други киберпрестъпления, както и в трафика на хора.

Флоров е категоричен, че с колегите му все още стриктно се придържат към принципа на работа, споделен наскоро от вътрешния министър Цветан Цветанов - "операциите да бъдат провеждани в чужбина и да има европейски заповеди".

"Как да не работим на този принцип, като виждате какво се случва. Какво стана с Тотко Поршето? Пуснаха го под гаранция срещу 10 000 лева. А само едната му кола струва 200-300 хиляди лева", искрено възмутен е шефът на ГДБОП.

По отношение на разследването на атентата в Бургас от миналото лято Станимир Флоров неохотно се придържа към стратегията на МВР шефа – лаконично да анонсира предстоящи сериозни разкрития без никакви подробности: "Единственото, което може да се каже, е, че има доста сериозен напредък в разследването и в най-кратко време всички ще разберат за какво става въпрос."

Той категорично отказва да коментира скорошното интервю на бургаска следователка, след което тя светкавично бе изключена от разследващия екип. По нейните думи вече е ясна самоличността на един от помагачите на взривилия се на летище "Сарафово" терорист.

"Излишно е да ме питате, няма да коментирам. Това, че не говорим за разследването, се прави с една-единствена цел – да не се опорочи то. Защото след като разберете нещо вие и гражданите в България, ще разберат и другите за какво става въпрос", смята Флоров.

Той уточнява, че ако родните власти дават прекалено много информация, извършителите могат да стигнат до нея и да прикрият следите си.

"Подготовката на атентата е изключително сериозна. Това е важно и за сигурността на страната. Не може така лекомислено да се хвърлят обвинения за този и онзи, че стои зад терористичния акт. Трябва да сме сигурни, да сме събрали необходимите доказателства, за да не изглеждаме смешни. И, за да може, когато обявим нещо, всичко да е наред и да не се налага да влизаме в обяснителен режим", допълва антимафиотът.

В отговор на въпрос каква е причината след други големи терористични актове самоличността на атентаторите бързо да се обявява, а в нашия случай това да не се случва вече половин година, Флоров изтъква, че има една основна разлика.

"Когато са съобщавани имената на атентаторите, в повечето случаи те са били загинали. Не знам дали това ви прави впечатление. В България е загинал само един. Има хора, които са подпомагали неговата дейност, които не са сред загиналите. Те са на свобода, четат, гледат, интересуват се. Нищо няма да коментирам повече", непреклонен е шефът на ГДБОП, пропускайки да коментира и факта, че самоличността на загиналия терорист официално също е неизвестна.

Запитан кой е най-големият гаф на службата за 2012 г., Флоров подразнен заявява, че не смята, че има нещо, "което да наречем гаф". Но все пак се решава да посочи самоубийството на един от основните заподозрени за отвличането и убийството на 18-годишната Мирослава Николова от Перник. Според официалната информация на МВР той се гръмна със собственото си оръжие при оглед на жилището му в присъствието на зам.-шефа на ГДБОП Валентин Цоновски и няколко други антимафиоти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?