GDF изоставя “Южен поток“, връща се към “Набуко“

Френската енергийна компания “Газ дьо Франс-Сюез“ (GDF) е готова да разгледа възможността за инвестиции в подкрепяния от ЕС проект за газопровода “Набуко“ в дългосрочна перспектива и прекратява проучването на перспективите за участие в руския “Южен поток“. Това съобщи президентът на компания Жерар Мистрал, цитиран от АФП.

GDF бе сред кандидатите за шести акционер в проектната компания “Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл“, но през февруари 2008 г. бе предпочетена немската RWE. Това стана след като заради признаването на арменския геноцид от Франция Турция се противопостави остро на участие на нейни фирми в газопровода, който ще доставя до Европа газ от Каспийския и Близкоизточния региони през нейна територия, България, Румъния, Унгария и Австрия.

“Някои трудности в политически план бяха отстранени и можем отново да разгледаме участие в “Набуко“, каза Мистрал.

Преди две години, след като не попадна в “Набуко“, GDF се заинтересува от “Южен поток“, която се реализира от руската “Газпром“ и италианската ЕНИ на паритетен принцип. Сега, по думите на шефа на френската компания, въпросът за инвестиции в “Южен поток“ не стои.

GDF обаче до края на годината може да стане акционер в друг крупен газов проект на руския монополист - “Северен поток“.

Междувременно от украинската компания “Нафтогаз“ съобщиха в понеделник, че таксата за транзита на руски газ през територията на Украйна до Европа през 2010 г. може да се повиши с един долар до 2.70 долара за 1000 куб. м на километър, съобщи шефът на дружеството Олег Дубина, цитиран от Лента.ру.

Украинските власти отдавна коментират необходимостта от повишаване на транзитната тарифа, която е една от най-евтините в Европа. В същото време обаче именно запазването на ставката осигури дадената от Русия отстъпка в цената на газа за Украйна през настоящата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес