ГДР плащала на България за убит на границата й източногерманец

ГДР плащала на България за убит на границата й източногерманец

Бившата Германска демократична република (ГДР) е плащала сума на стойност 350 британски паунда на граничарите в комунистическите страни за всеки неин гражданин, убит при опит да избяга на Запад. Това става ясно от свидетелствата на бивши граничари и архиви на тайната полиция на ГДР – ЩАЗИ, публикувани в четвъртък по повод навършващите се днес, 9 ноември, 18 години от падането на Берлинската стена. Публикация за това се появи в сп. „Шпигел”, цитирана от британския в. "Индипендънт".

От архива става ясно, че ГДР е имала тази практика през целия период на Студената война, като в много от случаите застреляните бегълци били погребвани на място.

Като се позовава на интервюта с бивши български граничари от времето на комунистическия режим в страната, "Шпигел" твърди, че за всеки убит при опит да избяга на Запад източногерманец ГДР е плащала сума, равна на 350 паунда и е осигурявала почивка.

Посолството на ГДР в София плащало на българските граничари премия от 2 хиляди лева за всеки застрелян източногермански гражданин - истинско богатство в бедна България, обяснява списанието. Според цитирани от "Шпигел" бивши български граничари цели семейства, включително жени и деца, са били избити.

"Индипендънт" припомня, че през по-голямата част от Студената война източногерманците имаха право да пътуват само в комунистическите държави в Европа, а България бе любима дестинация за почивка като една от малкото държави от тогавашния Източен лагер с топъл климат и море.

Според публикуваните архиви на ЩАЗИ около 2 хиляди източногермански граждани са се опитали да избягат на Запад през България между 1961 г., когато бе построена Берлинската стена, и 1989 година. Хиляди други са извършили успешни или неуспешни опити за бягство през Унгария, бивша Чехословакия и Румъния.

По официални данни на българската граница по време на Студената война са били убити 17 източногерманци. При условие, че граждани на ГДР са направили най-малко 2 хиляди опита за бягство през България, обаче е възможно истинският им брой да е много по-висок, отбелязва "Индипендънт".

Вестникът дава пример с убийството на източногермански беглец на българската граница през юли 1989 г. Размерите на огнестрелните рани на тила му говорят, че той буквално е бил екзекутиран от граничар, изкушен от обещаната премия.

Български учител, който проучва тези случаи, разкрил, че много от застреляните източногерманци били погребвани в "ничията земя" по протежение на "Желязната завеса". Има доказателства, че някои от телата са били изровени и ядени от диви животни.

Практиката на погребване на място били прекратена през 1975 г. по искане на ГДР. Родителите на двама източногермански тийнейджъри, застреляни на българската граница, обаче се оплакали, че децата им са изчезнали безследно.

"Шпигел" пише, че българските власти не разрешават опити за търсене на телата на бегълци в "ничията земя" по границите на страната. В България, за разлика от бившата Източна Германия, не е бил съден нито един бивш граничар, отбелязва списанието.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?