ГЕБР отложи "тактически" енергийния вот на недоверие

Опит за перчене по време на избори и абсурд хората, съсипали сектора, да искат това, отвърна БСП на удара

ГЕБР отложи "тактически" енергийния вот на недоверие

От ГЕРБ са решили да отложат по "тактически" причини обявеното от лидера им Бойко Борисов за петък внасяне на искане за гласуване на вот на недоверие срещу правителството заради провала му в енергийната политика, което ще е четвъртият поред на бившите управляващи опит за сваляне на кабинета на Пламен Орешарски.

"Днес ще внесем вот на недоверие по тема "Енергетика" заради проваления проект "Южен поток", поради некомпетентността на Стойнев (министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев – бел. ред.) главно. От това, че излъгаха обществото и правихме референдум за "Белене", от това, че фалират основните ни енергийни компании, че предизборно задържат цената на тока, всичко това", заяви в парламента в петък сутринта Бойко Борисов.

По-късно председателят на БСП Сергей Станишев определи това като опит за перчене по време на избори, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев - като "политическа игра без мисъл за енергетиката", а едно от "остриетата" на БСП по енергийните въпроси – зам.-председателят на парламентарната енергийна комисия Явор Куюмджиев, коментира, че е абсурдно хората, които са довели енергетиката до катастрофа, да искат подобен вот.

В крайна сметка се отказа, че партията на Борисов е решила да отложи внасянето на искане за вота на недоверие, за да се избегне смесване на дебат по темата за енергетиката с такъв за приемането на Закона за МВР, който депутатите не успяха да приемат в петък, но въпреки това бяха разпуснати от зам.-шефа на парламента Мая Манолова във ваканция до 28 май. Народните представители обаче бяха предупредени да са нащрек за извънредни заседания на парламента. Деловодството на Народното събрание ще си работи нормално и ако ГЕРБ внесе вота на недоверие, той трябва да се разгледа в седемдневен срок. Опасенията на опозиционната партия са, че заради това законово изискване може да се получи сливането му с гласуването на Закона за МВР и да се размият и двете теми.

Отлагане на внасянето на вота на недоверие ще позволи също така на ГЕРБ да измести дебата по-близко до датата на изборите за евродепутати на 25 май. Официалният мотив на партията е изчакване на данни от "Националната електрическа компания" (НЕК) за финансовите ѝ резултати, които по думите на Борисов се укривали от ГЕРБ от 10-15 дни.

Държавната електрическа компания все още не публикувала годишния си финансов отчет за 2013 г., както и отчета си за първото тримесечие, докато това са направили всички останали държавни дружества. От доклада на компанията ѝ майка – "Българския енергиен холдинг", до Министерството на финансите обаче става ясно, че финансовото положение на НЕК е критично и БЕХ смята да обедини всички нейни дългове в един общ със срок за погасяване до 10 години. Точни цифри обаче не се посочват .

НЕК губела дневно по 900 хил. лв.

"Дочуваме отвътре, че са пред фалит", каза Борисов относно НЕК. "Ако могат да ни кажат дефицитите на НЕК, ще ни кажат всички. Според нас губят на ден около 900 000 лева", каза още лидерът на ГЕРБ.

"Защо провалиха "Южен поток”. За една година обявиха десет пъти, включително направиха и първа копка, че започват строителство, че обявяват конкурс. То не беше януари, то не беше февруари, март. Сега остана за юни. Защо? През това време Европейската комисия им отне правото да договарят, защото не искат да приложат европейското законодателство. Ние сме в Европейския съюз. Защо не искаме да тече български газ по тръбата?", коментира Борисов даденото право на "Газпром" да ползва изцяло за свои нужни капацитета на газопровода.

Той обясни, че няма информация, че промените в Законите за енергетиката, въвеждащи понятието "морски газопровод" и изключващи по този начин "Южен поток" от разпоредбите на европейското законодателство, са направени под натиска на "Газпром", както съобщи в четвъртък Реформаторският блок. Борисов допълни, че до провеждането на дебата за вота ще имат достатъчно време да съберат и тази информация.

Опит за перчене по време на избори

Попитан дали преди изборите ще бъде гласуван вота, Борисов заяви: "Точно преди вота. Виждате, че те си гласуват и един месец не могат да си съберат депутатите от ДПС, БСП и "Атака". Ние не сме тук, за да им правим кворум. Кворум е задължение на управляващата коалиция. Станишев да обикаля по градовете, ние да им правим кворум".

По-късно помолен да коментира вота Сергей Станишев го определи като "опит за перчене". "Какво да тълкувам намерения", попита той и посочи, че и друг път ГЕРБ са обявявали внасяне на вотове на недоверие, а после са ги изтегляли. "Ясно е едно и аз ще цитирам г-н Борисов, неговото разбиране за работата на опозицията е да пречи. Това той го казва. Аз не споделям това, защото смятам, че работата на опозицията е да дава алтернативи” заяви лидерът на БСП.

Премиерът Пламен Орешарски от своя страна коментира, че е смутен от този акт по време на предизборна кампания, "но очевидно, че толерантността у нас отдавна е заминала" . Той допълни, че най-важното за България по проекта „Южен поток” е да договори добри условия, а не да бърза.

Стойнев определи вота като "политическа игра, без мисъл за енергетиката и за отстояването на националния интерес", но в същото време видя "добра възможност да направим анализ на сектора - както на нашите политики, така и на техните действия.

"За съжаление вместо политиците да планират няколко десетилетия напред по ключови теми като енергетиката, те продължават да мислят на дребно в мандати", казва министърът в разпространено от пресцентъра му изявление.

"Добре е, че този дебат ще се води очи в очи в българския парламент, а няма да използваме отново Брюксел за посредник. За мен да заблуждаваш умишлено ЕК, че в страната ти се нарушава европейското законодателство е форма на национално предателство", допълва Стойнев.

Едногодишни уникални усилия за стабилизиране на отрасъла

Депутатът от "Коалиция за България" Явор Куюмджиев, който е един от вносителите на поправките, касаещи "Южен поток" и сред най-яростно критикуващите бившите управляващи, заяви, че е абсурдно хората, които са довели енергетиката до прага на катастрофа, да искат подобен вот.

"За близо една година се направиха уникални усилия енергетиката да се стабилизира, а не да катастрофира. Според доклада на Световната банка, поръчан от служебния министър Василев (на икономиката и енергетиката от кабинета на Марин Райков – бел. ред.), ако не се бяха предприели мерки за стабилизиране на енергетиката, тя щеше да е приключила”, допълни Куюмджиев. Той обаче пропусна факта, че правителството на Пламен Орешарски всъщност не приложи нито една от предложените от Световната банка и Европейската комисия мерки за оздравяване на енергетиката, а преструктурира само тарифите на тока и го поевтини, с което дефицитите в сектора нараснаха драстично.

"Обяснявам си вота с неистовото им желание да създават непрекъснато скандали да съборят това правителство, със зъби и с нокти да се върнат на власт и да грабят. Конкретиката е абсурдна. Какъв е провалът на "Южен поток”, когато следващия месец започва изграждането му. Само за една година се свърши работа, която те не свършиха за четири години. Направи се Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС), изкупуване на части от имотите, през които ще минава, избраха се доставчици. В момента част от тръбите са произведени”, каза Куюмджиев.

Той явно визира морския участък на газопровода, в чиято реализация обаче България няма никакво участие освен съгласуването на административните процедури и екооценката. За строежа на българското трасе правителството все още не съобщава как е приключила обявената преди Коледа процедура за избор на изпълнител на проектирането и строежа на газопровода у нас, чийто краен срок за оферти изтече в началото на януари. Неофициално се твърди, че победител е консорциум на руската "Стройтрансгаз" и пет български фирми, но това не се обявява заради кризата между ЕС и Русия, провокирана от анексирането от Москва на Крим от територията на Украйна.

Куюмджиев отрече констатациите на Реформаторския блок, че законовите поправки за морския газопровод са внесени под натиска на "Газпром", която е основен акционер в проекта за газопровода "Южен поток".

Законовите поправки за "Южен поток" изпълнявали евродирективите

"Тези промени, които внесохме, бяха съгласувани с Министерство на икономиката и енергетиката, другите министерства, стандартен подход е”, каза Куюмджиев. Въпреки че от Европейската комисия предупредиха Драгомир Стойнев, че тези поправки може да доведат до наказателна процедура срещу България и дори той се разбра с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер преди приемането им на второ четене те да бъдат обсъдени с Европейската комисия, Куюмджиев каза, че няма притеснения внесените от него корекции да противоречат на европейското законодателство.

"Тези промени са в изпълнение на европейски директиви. Навсякъде в ЕС има морски газопроводи, но те се подчиняват на едно и също законодателство. Това законодателство в българските закони го нямаше. Ние дефинирахме що е то морски газопровод и как се вписва в нашите закони. Казваме категорично, че България ще изпълнява задълженията си по трети пакет, т.е. ще дава достъп на всички, които имат желание и възможност да транспортират газ по нашите тръби”, заяви още той.

Депутатът от БСП определи като безсмислица твърдението, че правителството предизборно задържа цената на тока. "Двете намаления миналата година бяха базирани на основа на пребалансиране на цялата система – спряха се изтичания на стотици милиони, които се правеха през т.нар. студен резерв. Намалиха се цените на т.нар. заводски топлофикационни централи и се намериха други ресурси. Износът на България беше отпушен чрез премахване на зелените добавки от такса пренос и постъпват свежи средства. Няма нищо предизборно, това беше направено още през декември”, каза Куюмджиев.

По думите му не всички електроразпределителни дружества са пред фалит. „Предимно НЕК в някакъв смисъл "Булгаргаз”, но това е наследство, което се е трупало през годините. Много е трудно за една година да се промени категорично финансовото им състояние”, каза още Явор Куюмджиев.

По повод намерението на ГЕРБ за вот на недоверие шефът на парламентарната енергийна комисия Рамадан Аталай от ДПС попита: "Вие мислите ли, че Бойко Борисов за пръв път лъже. В политиката всеки има основание. Особено ГЕРБ прави политика само със съмнения”.

Това е четвърти вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски" поискан от ГЕРБ. Първият беше за провала на политиката в регионалното развитие, вторият - за неработещото министерство на инвестиционното проектиране, а третият - за политиката по сигурността.

За да доведе до оставката на правителството, вотът трябва да бъде подкрепен от поне половината народни представители - 121. Вносителите от ГЕРБ разполагат само с 94.

Споделяне

Още по темата

Още от България