Гебрев оспори чешката версия за взривените складове

Емилиян Гебрев, Снимка: БГНЕС

Компанията "Емко" на оръжейния търговец Емилиян Гебрев оспори официално версията на чешките власти, че руската атака срещу склад за боеприпаси в Чехия не била всъщност акт срещу Чешката република, тъй като целта били оръжия на "Емко", съхранявани в склада, които трябвало да бъдат изнесени за страни, воюващи с Русия.

На 20 април "Емко" изпрати писмо до главния прокурор Иван Гешев, опровергавайки "неверни твърдения относно вероятните причини, в т.ч. необосновани предположения за връзка между терористичния акт и имущество на фирма "Емко".

Както е известно, чешкият премиер Андрей Бабиш съобщи в неделя, че страната му гони 18 руски дипломати заради ясните доказателства, че агенти на руското военно разузнаване (ГРУ) са свързани с взривовете на склад за боеприпаси в чешко село през 2014 г. Същите тези агенти бяха разкрити като виновни за отравянето на Сергей Скрипал с "Новичок" през 2018 г. , а преди това – на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев през 2015 г.

Председателят на чешкия Сенат Милош Вистърчил, който е политически опонент на Бабиш, настоя взривяването на складовете да се разглежда като акт на "държавен тероризъм", на който Прага да реагира уверено и твърдо.

Бабиш обаче отрече да става въпрос за "държавен тероризъм".

"Русия не е атакувала Чешката република. Агентите са атакували...стока на български оръжеен търговец, който вероятно е продавал тези оръжия на страни, които се бият в Русия", каза Бабиш на пресконефренция в понеделник.

И Бабиш, и чешкият главен прокурор Павел Земан казаха, че взривените муниции били предназначени основно да бъдат изпратени на оръжеен търговец в България и трябвало умишлено да бъдат взривени след доставката. Според прокурора не се предполагало експлозията да стане на територията на Чешката република.

Бабиш допълни, че "присъствието на агенти на ГРУ е абсолютно неприемливо". "Ние сме суверенна държава и е неприемливо чуждестранни агенти да осъществяват такива операции тук", заяви той.

От своя страна ЕМКО твърдят, че никога не са планирали реекспорт на муниции и оръжия за Украйна. Те посочват, че официалната версия на чешката страна вероятно се базира на неточна или невярна информация.

"Така например, твърденията, че взривените там материали, собственост на ЕМКО са били предназначени за ре-експорт в Украйна, категорично не отговорят на истината. Също така, странно изглеждат предположенията, че взривовете е трябвало да станат извън територията на Чешката република, едва ли не в България. Документацията, с която разполагаме, що се отнася до материалите, собственост на ЕМКО, категорично опровергават такива хипотези. Това просто няма как да е вярно", казват от компанията.

В същото време те посочват, че не е известно какви други наличности е имало във взривения склад и не се знае кой е пуснал руските агенти вътре под предлог, че ще инспектират.

Тези неточности могат да бъдат избегнати, ако има по-добро сътрудничество между институциите на двете държави, казват от компанията. ЕМКО досега не са търсени за информация от никого.

"В тази връзка сме изпратили писмо до председателя на ДАНС, в което му предлагаме среща, за да предоставим цялата налична при нас информация", пишат те.

От ЕМКО напомнят, че разследването за отравянето на Гебрев, сина му и директор във фирмата му е било спряно от прокуратурата.

"Ползваме се от случая да изразим надежда, че разкритията на терористичния акт в Чешката република ще дадат тласък на спряното отново от ръководената от Вас прокуратура разследване на терористичния акт срещу нас, на българска територия", пишат те до Гешев.

Споделяне

Още по темата

Още от България