Гебрев пред "Шпигел": Във Върбетице се съхраняваха стари боеприпаси, а не за продажба

Емилиян Гебрев

Българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев твърди, че неговата компания ЕМКО е съхранявала в складовете в чешкото село Върбетице стари боеприпаси от времето на Варшавския договор, които не са били предназначени за продажба.

Гебрев заяви това в интервю за германското сп."Шпигел".

"Нашата компания, както и много други фирми, наемаше складове във Върбетице. Съхранявахме там стари боеприпаси от времето на Варшавския договор, които бяхме придобили в Чехия", казва предприемачът и добавя, че те не са били предназначени за продажба.

На 17 април чешките власти заявиха, че Москва е свързана с експлозиите в складове за боеприпаси в село Върбетице в Източна Чехия през 2014 г.

Агенти на руското ГРУ са отговорни за взривяването на склада във Върбетице, при което загиват двама души. Експлозията обаче е трябвало да стане на територията на България. Връзката между двете страни е оръжейният търговец Емилиян Гебрев, за чието отравяне са заподозрени отново руски агенти, писаха чешки медии.

В резултат на обтягането на отношенията между Русия и Чехия чешките власти експулсираха 18 руски дипломати, а руските власти - 20 служители на чешкото посолство в Москва. Някои други европейски страни също изгониха руски дипломати в знак на солидарност с Чехия, която беше включена от Москва в списъка с неприятелски държави.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?