Гей парадът заклеймен от Църквата и анти-шествие

Гей парадът заклеймен от Църквата и анти-шествие

Третият гей парад у нас стартира в събота следобед с около 750 участника, сред които и британци, руснаци и германци, охранявани от над 300 полицаи. Шествието от Моста на влюбените до НДК в София, премина през бул. „Васил Левски" и стигна до Паметника на съветската армия, където започна концерт. Тази година липсваха много провокатори, заради които до последно се пазеше в тайна маршрута на парада. Само трима души бяха прибрани от служителите на реда за подстрекателство към насилие.

За разлика от миналата година, когато събитието премина вяло, сега парадът е по-цветен и забавен. Проявата обаче не мина без дежурните заклеймявания, в които се включиха противници на хомосексуалните. Те организираха анти-гей парад, в който с плакати и възгласи изрязиха несъгласието си от публичната демонстрация на различните от тях хора.

Светият Синод на Българската православна църква пък определи парада като "публична, безцеремонна и срамна демонстрация на содомския грях".

Църквата ще се моли за покаянието и вразумлението на участниците в гей-парада, заяви пред журналисти в Смолян Пловдивският митрополит Николай, цитиран от БТА. 

Той отслужи заедно с Константийския епископ Антоний празнична литургия в катедралния храм "Св. Висарион Смоленски". В проповедта си пред миряните той заклейми гей-парада като изява на греха и на порока.

Владиката определи акцията като поквара, като духовен вирус, който заразява душите, особено на децата. "Да бдим и пазим децата си от покварата, от греха, от злото в този свят”, призова духовникът.

Наш закон за живот е Библията, а европейските закони, както виждаме, до голяма степен противоречат на християнските", заяви Пловдивският митрополит. Той допълни, че "тези грехове се определят в Европа като ценности". Противодействието на този духовен вирус, на тази зараза човеците могат да намерят само в Светата Църква, посочи митрополит Николай.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?