Гей скандал разтърси Ватикана

Ватиканът потвърди информацията, че един от свещениците на Светия Престол временно е отстранен от изпълнение на задълженията си, предаде в неделя ББС. В началото на октомври свещеникът призна в ефира на италианска телевизия, че е хомосексуален.

Свещеникът е отстранен от длъжност до завършване на разследването, заяви представителят на Ватикана Фредерико Ломбарди. Той добави, че такова поведение е несъвместимо с високия пост на свещеника в йерархията на църквата.

Скритата камера

Самият свещенослужител заяви, че интервюто е било заснето със скрита камера без неговото съгласие и затова сега се отрича от казаното в него.

В послание, изпратено до италианското интернет издание Petrus, той пише: „Казах, че съм хомосексуален, за да мога да сваля маските от тези, които в действителност са такива”.

Официалните лица във Ватикана се опитват да скрият името на свещеника, но по-рано стана известно, че това е Томазо Стенико.

Станико не отрича самото интервю. То било взето от търговския канал Ла7, който заснемал разследване за хомосексуалността сред свещенослужителите. Кадрите били направени в кабинета на Стенико във Ватикана. Неговият глас бил преправен при монтажа, за да се скрие личността му, но колеги и приятели го разпознали без усилия.

 

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?