Под натиск и заплахи от провокации

Гейпарадът в София се отлага заради протестите

БХК се противопостави, националисти искат със закон подобни прояви да се забранят

Гейпарадът в София се отлага заради протестите

Планираният за 22 юни гейпарад беше отложен за неопределено време от съображения за сигурност и това стана повод за разцепление сред организаторите на проявата.

Новината за отлагането на "София Прайд" дойде от организацията “Лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални (ЛГБТ). От Столичната община са поискали прайдът да бъде отложен заради сигурността на участниците в него, съобщи Десислава Петрова, която е сред организаторите. Тя призова съмишлениците си да се влеят в настоящите протести, тъй като организацията ЛГБТ подкрепя исканията, изразени чрез тях.

От организацията посочиха, че шествието се отлага за неопределена дата в края на лятото, вероятно в началото на септември.

 

"След двадесет и три години преход, всички ние сме на прага на нов преход! Преход който е озарен от нашата обща мисъл, за една единна и здрава България. Настана време всички ние заедно да оформим нейният облик така, че всеки да може да каже, България това съм аз". Това се казва в изявление на "София Прайд".

 

"Във всяка една демократична държава на гражданите е предоставена свобода на съвестта, на мисълта, на избор. Днес ние правим своя избор, да се откажем от това, което сме градили последните шест години с което да подсигурим безопасността на нещо ново, младо, но надяваме се не и крехко - осъзнатото гражданско общество. През 2008 г. ние, ЛГБТ хората в България, осъзнахме най-значимото си право, правото на живот, в който неприкосновеността на семейния и личния живот се гарантира чрез конституционна забрана за вмешателство в него. Тогава срещу тази осъзнатост полетяха камъни, изля се злоба и омраза от хора, които виждат нашата страна не като свободна, правово и равна за всички нас", продължава изявлението.

 

"Тези камъни ги виждаме и днес, но не страхът от тях ни кара да преместим шестото ежегодно шествие на "София Прайд", а опасността, че нашето мирно и светло намерение може да се използва, за да се предизвикат безредици, които да опорочат нашата обща, мирна гражданска осъзнатост, която се роди, расте и става все по-силна с всеки час и ден. Би било егоистично и безотговорно към всички нас, ако знаем, че съществува такава опасност и я пренебрегнем. Ние знаем, виждаме го всеки ден, че с гражданите, участващи в протеста, сме едно, защото ние сме сред вас от самото начало и ще бъдем там до самия финал. Осъзнаваме също така, че ако с нашите действия през последните шест години сме се опитвали да лекуваме само една част от болното тяло на нашата страна, сега върви процес, който може да доведе България до пълно оздравяване. Това е над всичко", посочват от "София прайд".

 

"В името на това, организационният комитет на "София Прайд 2013" реши да премести ежегодното шествие във време, в което ние няма да бъдем използвани за други цели, различни от нашите. Имаме пълната подкрепа на Столичната община, че "София Прайд 2013" ще бъде осъществен до края на годината. Това ще бъде единствената промяна на организираните от нас събития. Каним ви да посетите "София Прайд Арт Седмица" и "София Прайд Филм Фест", които остават непроменени в дните от 17 до 26 юни", завършва изявлението.


Българският хелзинкски комитет (БХК), който беше сред организаторите на “София Прайд”, обаче изрази несъгласие с отмяната на събитието и официално напусна организационния комитет.

“Отмяната на тазгодишния “София Прайд” след натиск и манипулации от страна на Столичната община и представители на МВР спрямо организаторите на практика представлява ограничаване на правото на сдружаване и мирно събиране. Общината и СДВР са длъжни да осигурят сигурността на участниците в шествието и не могат да използват несигурността като аргумент за отмяната му“, заявиха от БХК.

“Вместо това Организационният комитет на прайда сам оттегли заявлението си, с което прие давлението на общината“, коментираха още от хелзинкския комитет.

От БХК заявиха, че още преди началото на протестите Столичната община е увещавала организаторите на прайда да отменят събитието си за друг момент, защото в събота е Задушница и това ще провокира реакция от страна на църквата.

Светият синод на Българската православна църква действително излезе с позиция срещу гейпарада и поиска неговата отмяна. От Хелзинския комитет коментираха, че тази позиция е трябвало да бъде заклеймена от общината, а не обслужена.

“Скандално е, че общината настоява за отмяна на мирното шествие “София Прайд”, но не направи това по отношение на планираните за същия ден агресивни контрашествия, което ще доведе до утвърждаване на политиката на омраза в България. Настояваме незабавно Столична община да отмени контра-прайд шествието, което беше обявено публично от ксенофобската организация Български национален съюз, както и всички подобни контра-прайд събития, насрочени или очакващи насрочване за този ден“, заявиха от БХК.

“Отмяната на “София Прайд” за неясен момент в бъдещето представлява опасен прецедент. Аргументът с опасността от провокации може да бъде използван винаги - през годините опасност е имало и ще има, дълг на институциите е да защитят правата на гражданите и да направят така, че мирното събрание да се проведе“, посочват от организацията. Оттам коментираха, че при невъзможност за провеждане на проявата институциите трябва да излязат и да го обявят и да отговорят на всички произтичащи от това въпроси, а това не се е случило.

По същото време националистически формации се обявиха за провеждането на събития от подобен характер на ограничено пространство“ и обявиха, че започват дискусия за приемане на закон за забрана на пропагандиране на хомосексуализъм. Зад тези искания застанаха Сдружението на българските футболни привърженици, Български национален съюз (БНС) и Национална съпротива.

Споделяне

Още по темата

Още от България