Ген. Абизейд благодари на съюзниците на САЩ в Ирак

По време на визита в многонационалната дивизия Център-Юг в база Еко в Дивания в събота, шефът на Централното командване на САЩ армейски генерал Джон Абизейд благодари на полските, украински, румънски, салвадорски, български и други коалиционни съюзници в състава на дивизията, които помагат за установяването на мир и стабилност в Ирак. Това съобщи в Интернет сайта си информационната служба на въоръжените сили на САЩ www.defencelink.mil/news.

"Високо ценим вашите усилия. Това е историческо време. Вие помагате за раждането на един свободен народ с ново правителство", заяви ген. Абизейд.

В интервю за полска телевизия той изрази специална благодарност към полските войници, които са най-многобройни в състава на дивизията.

"Оценявам огромната подкрепа, която полските въоръжени сили оказват на тази мисия от самото начало. Мисля, че народът на Полша вероятно разбира по-добре от всеки друг в Европа, че за свободата е нужна борба и че ние всички се борим за свободата на иракчаните", подчерта Абизейд, който бе придружаван от полския ген. майор Валдемар Шкипчак, командващ многонационалната дивизия.

Командирът на Сентком посети в събота и Трети експедиционен корпус на морската пехота на САЩ във Фалуджа, където предстои ротационна подмяна на състава след шест седмици. Той изтъкна необходимостта предаването на жизнено важна информация от натрупалите опит войници на новопристигналите им колеги.

"Всички нови части в една бойна зона се учат грешките си по трудния начин. Войниците, които са били тук дълго време, трябва да направят всичко по силите си, за да сведат до минимум тези трудни уроци, предавайки на новодошлите познанията си за врага, терена и своите грешки", заяви Абизейд.

Той похвали морските пехотинци за "абсолютно феноменалната" и "страхотно свършена работа" по време на офанзивата в града през ноември м.г.

"Оценявам рисковете, които поехте, и саможертвите, които направихте. Трябва да се гордеете и да знаете, че усилията ви са оценени от американския народ и затова си струват", изтъкна той.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?