Ген. Борисов: Да не се заслепяваме от похвалите

България бе посочена като пример за подражание в борбата срещу наркотрафика както в регионален, така и в международен мащаб, подчертана бе също и ролята на специалните служби в борбата с наркотиците, съобщи в интервю специално за БТА главният секретар на министерството на вътрешните работи Бойко Борисов, който участва в Истанбул в международна конференция за борба срещу наркотрафика.

"Разузнавателната информация, получена от България, е довела до зашеметяващи резултати". Това заяви г-жа Керън Танди - директор на американското Федерално управление за контрол над наркотиците (ДЕА), при откриването на форума вчера.

В основния доклад на конференцията бяха посочени две страни - Афганистан като източник на производството на хероин и България като пример за подражание в борбата срещу наркотрафика.

"Аз знам, че ние имаме много още да правим, да се развиваме. Много от критиките в докладите на евроекспертите са абсолютно правилни и градивни, затова ние не трябва да се обиждаме от критиките, а трябва да се съобразяваме с тях. Да не се заслепяваме от похвалите, а да ги използваме като възможност за по-добро развитие", каза генерал Борисов, който преди месец бе доста по-остър срещу евроекспретите, които критикуваха МВР.

Според главния секретар на МВР новото предизвикателство в борбата срещу наркотрафика е синтетичната дрога заради малкото вложени пари и огромните печалби, които идват от нея. Много по-лесното преодоляване на границите прави синтетичната дрога много опасна и трудна за контролиране. Допълнителен фактор е наличието на много химици, лаборанти, които се занимават с производството ѝ. Именно затова превантивната ни дейност в случая ще бъде важна, посочи той.

На конференцията е бил отчетен и фактът, че в Турция синтетичните наркотици идват главно от България, от Сърбия и "колкото по-добри реализации сме направили ние, колкото повече информации и източници подадем на турските колеги, толкова по-важни сме за тях". Според Борисов, именно на това се дължи специалното отношение към българските служби на турските им колеги - на много добрата работа на звената ни, които се занимават с наркотрафика. Изключително задоволство от работата с българите изказа вчера директорът на турската дирекция по сигурността Гьокхан Айдънер след среща с главния секретар на МВР.

Борисов съобщи, че с г-жа Керън Танди, директор на американското Федерално управление за контрол над наркотиците (ДЕА)и нейния екип, е договорено агенцията да финансира не само на операции, а и подготовката на кадри.

"Те ще помогнат за оборудването със специална апаратура и съответно за подготовката на нашите стрелбищни комплекси, за материалното осигуряване на нашите специални групи, тъй като тяхната работа е много специфична в сравнение с другите звена", посочи ген. Борисов.

Споделяне

Още от България