Ген. Борисов и Филчев си размениха комплименти чрез медиите

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов и главният прокурор Никола Филчев си размениха комплименти чрез медиите. Борисов обяви, че мечтата на МВР е да работят винаги редом с прокурорите, а по-късно Филчев определи отношенията между полицаи и магистрати като "любовни"

Ген. Борисов съобщи тази сутрин, че са задържани около 240-250 души по време на операцията, разпоредена от Върховна касационна прокуратура. Срокът за залавянето на всички осъдени, с висящи дела и мерки за неотклонение "постоянен арест" или "домашен арест" изтича в 24 часа довечера.

Главният секретар на МВР подчерта, че при последната операция полицията навсякъде работи в сътрудничество и с прокуратурата и следствието.

"Навсякъде да има прокурор с нас, това е ни е мечтата да работим заедно, заяви в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия Бойко Борисов.

Няколко часа по-късно и главният прокурор Никола Филчев нарече "любовни" отношенията между прокуратурата и МВР пред журналисти.

Акцията бе разпоредена на среща в Съдебната палата, на която Борисов бе извикан да обясни защо в САЩ е казал, че прокуратурата е виновна бандитите у нас да са на свобода.

Днес Филчев отрече прокурорите да са обидени от изказването на главния секретар на МВР, което бе тиражирано от Би Би Си. Само преди дни обаче в официално съобщение на подчинената му ВКС изказването на генерала бе наречено "несериозно, непрофесионално и опит да се прехвърли отговорността на друг".

Не съм съгласен, че МВР, съдът и прокуратурата не са си подали ръка. Никога отношенията между трите институции не са били толкова градивни, конструктивни и положителни, както сега, заяви Филчев.

Главният прокурор отказа да съобщи кога изтича тридневният срок, даден на ген. Бойко Борисов да залови всички престъпници, и уточни, че това е служебна информация.

Филчев каза, че прокуратурата ще задържи за 72 часа тези от арестуваните, за които има законно основание и достатъчно данни.

Според него три дни не са достатъчни да се изловят големите престъпници, но на въпрос защо е даден именно такъв срок, той отговори, че "така се прави".

"Това трябва да го правим на всеки десет дни тихомълком", подчерта Борисов и допълни, че резултатът от операцията ще бъде изключително добър и положителен и тя ще покаже още веднъж, че при добра воля и желание нещата ще вървят добре.

Все още не всички криминално проявени лица са задържани след искането на прокуратурата, тъй като някои от тях още не са открити, съобщи след заседанието на кабинета министърът на вътрешните работи Георги Петканов.

Тридневния срок, даден от прокуратурата за задържане на лицата от криминалния контингент, е много кратък и след него ще продължи издирването на престъпниците, обяви Петканов.

Срокът за изготвяне на стратегията за борба с престъпността изтича днес. Тя ще бъде внесена в Съвета по сигурността към МС днес или най-късно утре, каза Петканов. Стратегията трябва да бъде съгласувана с всички министерства и ведомства, а досега само 4 институции били дали становището си.

Споделяне

Още от България