Ген. Борисов и Симеон отричат за конфликт между правителство и съдии

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов обяви пред журналисти, че няма лоши отношения със съда. "Не си спомням да съм накърнил достойнството на никого, протестирали сме само за няколко присъди", каза главният секретар и уточни, че още не се бил запознал с писмото на 266-те съдии до министър-председателя. Борисов поясни, че е говорил за полицейски операции и за процеси, за които обществото е искало отговор.

Заради критиките на Борисов за произнесени присъди 266 съдии написаха миналата седмица писмо на премиера, в което го информират, че с атаките и коментарите си по медиите, главният секретар уронват престижа им. В писмото бе споменато също, че нехаресваните присъди често са резултат от некачествено събрани доказателства от полицията.

Премиерът Симеон Сакскобургготски сложи кавички на думата "конфликт" и изтъкна, че е важно трите власти - изпълнителна, съдебна и законодателна да имат политическа воля и да работят заедно, а те полагали усилия за борба с престъпността.

Борисов очаква тежки присъди за всички с гранатомети, наркотици и взривове

По думите на Борисов една от присъдите, които пряко го засяга и е протестирал срещу нея е условна присъда на задържан с два гранатомета, който е бил освободен и веднага след това е напуснал страната.

Навсякъде по света притежанието на два гранатомета не носи условна присъда, защото те се използват за тероризъм и убийства. Ако това е засегнало някого, няма да се откажа от думите си, каза Борисов, цитиран от Дарик радио.

"Надявам се на тежки осъдителни присъди за всички, които боравят с гранатомети, наркотици и взривове", каза още главният секретар на МВР и отново индиректно даде указания на съдилищата.

Той не пропусна да отбележи и по повод последната престрелка, станала във Видин, че в нея е участвал заловен с наркотици мъж, пуснат под гаранция от Пловдивски съд.

Премиерът: Конфликтът е в кавички

Премиерът Симеон Сакскобургготски каза пред журналисти, че още не е решил по какъв начин да отговори на съдиите, които който го питаха дали висшите представители на МВР изразяват позицията на изпълнителната власт спрямо независимата съдебна власт чрез обвиненията си. Те му обясниха, че когато граждани протестират, приемат позицията им като заслуга на гражданското общество, но когато представители на държавни институции ги нападат, това вече е в полза на уличното правосъдие и уронва престижа на правовата държава.

Шефката на Съюза на съдиите Нели Куцкова предупреди, че млади и неопитни нейни колеги се страхуват от медиен натиск, провокиран от МВР и затова произнасят осъдителни присъди на първа инстанция, защото не желаят да бъдат "разкъсвани" по вестниците. Правозащитници пък атакуваха съда, че работи непрозрачно и трябва да прави публично достояние мотивите за решенията си.

"Нямам навика да водя диалог с когото и да било по медиите. Когато реша по какъв начин да отговоря на уважаемите съдии, отговорът ще бъде или публикуван, или те ще преценят дали да го оповестят, каза министър-председателят в сряда - седмица след получаването на писмото.

Попитан как според него би могъл да се разреши "назрелия конфликт между част от съдиите и част от МВР", премиерът отговори: "Колкото до конфликта, в кавички, мисля, че когато има политическа воля между институциите, които полагат усилия за борба с престъпността, едра или по-дребна, когато има политическа воля между трите власти - изпълнителната, съдебната и законодателната власт, да работят заедно, това е най-добрата гаранция да се постигнат резултати и именно в тази посока полагаме усилия".

В понеделник на редовния си брифинг правителственият говорител Димитър Цонев съобщи, че премиерът Симеон Сакскобургготски е подготвил отговор до съдиите, които му изпратиха писмо в четвъртък миналата седмица. Цонев информира, че отговорът ще бъде разпространен под формата на открито писмо.

Съдът не вкара Клюна в ареста

Междувременно и Софийският апелативен съд отказа да задържи под стража Антон Милтенов-Клюна, на който бе повдигнато обвинение за притежание на наркотици. Клюна бе нарочен от ген. Борисов за наследник на убития наркобос Константин Димитров - Самоковеца, и по думите на генерала е сред "негодниците", които трябва да са в затвора. По информация на МВР той и Илиян Варсанов се дебнат и си изпращат убийци. На първа инстанция съдът наложи само домашен арест за Клюна, защото прецени, че не са достатъчни доказателствата на МВР, че откритите в дома му към 40 хапчета амфетамин са наистина негови. Варсанов също е под домашен арест, защото съдът не бе убеден, че неговият глас е на записа, в който се поръчва убийството на Клюна.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?