Ген. Борисов: Kонгресът на САЩ да финансира нашите спецслужби

Очаква се американският Конгрес да одобри проекти за техническо и финансово подпомагане на българските специални служби, за обучението на полицаи и отварянето на офиси на най-големите правоохранителни агенции на САЩ в София.

За откриването на постоянни офиси на ФБР, ЦРУ и Управлението за борба с наркотиците (ДЕА) обеща да лобира и зам-директорът на Сикрет сървиз Джордж Роджърс след срещата си днес с главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

Имам уверението, че в програмата на Конгреса на САЩ ще бъде заложена възможността за обучение и модернизация на българските служби, както и изграждането на бюрата на американските служби, каза ген. Борисов, цитиран от БТА. Според него откриването на бюрата може да стане до една година.

По време на посещението си в САЩ в края на м. г. Борисов е разговарял за това и с директора на Сикрет Сървиз Ралф Башъм.

Очаквам благосклонност от страна на конгресмените по адрес на изграждането на офиси на американските служби в София, посочи зам.директорът Роджърс.

В последните години, при разкриването на големи канали за дрога, преминаващи през България, участват и агенти на ДЕА, чийто най-близък постоянен офис е в Атина. Агентите на Сикрет сървиз, които помагат на българските антимафиоти в борбата с фалшификаторите на американски долари, пък са базирани в Рим.

Брус Таунсент от "Сикрет Сървиз" оцени високо съвместните операции по разбиване на печатници за фалшиви евро и долари. Той посочи, че Колумбия е страната лидер по производство на фалшиви долари. Имахме и случаи, в които заловихме висококачествена фалшива валута, изработена в България, посочи още Таунсент.

Според него трябва да се засили борбата срещу престъпленията, извършвани с електронни разплащателни средства, тъй като те вече измествали печатането на фалшиви пари.

Споделяне

Още от България