Ген. Борисов недоволен, че не се разкриват поръчкови убийства

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов не е доволен единствено от разкриваемостта на поръчковите убийства през изминалата година. Борисов заяви това след срещата си с главния прокурор Никола Филчев, на която официално е представил новият директор на Национална служба "Полиция" ген. Илия Илиев.

Илиев бе назначен за шеф на полицията след пенсионирането на ген. Васил Василев в края на миналата година, предшествано от серия поръчкови покушения срещу представители на престъпния свят. Рокадата в служба "Полиция" бе оповестена първо от лидера на БСП Сергей Станишев, след среща с вътрешния министър Георги Петканов. Според депутати кандидатурата на Илиев е лансирана от зам.шефа на БСП Румен Петков. Самият ген. Борисов, както и депутати от НДСВ, заявиха, че Петканов не е обсъждал с тях смяната на Василев.

Според ген. Борисов, цитиран от БТА, днешната среща е била необходима, тъй като през новата година са набелязани много съвместни операции на прокуратурата и полицията и били разписани няколко плана. На срещата са обсъдени и конкретни случаи, добави и главният прокурор Никола Филчев.

В момента работят екипи по няколко поръчкови убийства и по контрабандата на бяла и черна техника и цигари, допълни главният секретар на МВР.

Сред жертвите на поръчкови покушения през миналата година най-известни са президентът на "MG корпорация" Илия Павлов, оръжейният търговец Филип Найденов-Фатик, бизнесменът Тодор Толев, работил с Майкъл Чорни, босът на силовата групировка СИК Евгени Стефанов-Женята, Росен Маринов-Нарциса от ВИС, а също и застреляният в Холандия контрабанден бос Константин Димитров -Самоковеца.

Засега няма разкрито нито едно поръчково убийство. Единствено бе повдигнато обвинение срещу Антон Милтенов-Клюна за поръчано покушение срещу наркодилъра Илиян Варсанов, който оцеля при стрелба. При неуспешни атентати оцеляха и други фигури, подозирани в престъпен бизнес - Иван Тодоров-Доктора, Киро Японеца и т.н.

Основна фигура при разследването на поръчковите убийства е Ботьо Ботев, съветник на главния секретар, който работи заедно с антитерористите от НСБОП.

По време на тридневна акция на МВР и прокуратурата за задържане на престъпници с висящи дела и присъди, не бе задържан нито един бос на групировка, което даде основание на опозицията отново да атакува МВР.

Днес обаче акцията е била отчетена като успешна - от задържаните общо 559 души, 218 са в затворите и полицейските арести. От 8 до 11 декември бяха задържани и 341 лица, обявени за общодържавно издирване по следствени дела и дознания. На 105 от тях е наложена постоянна мярка "задържане под стража", съобщиха от МВР.

Според Борисов босовете на контрабандата у нас са около 40, много от тях с висящи дела. Днес генералът отново заяви, че няма пречка те да влязат в затвора.

Бойко Борисов отчете като успех на полицията през изминалата година разкриваемостта на наркотиците, контрабандата и паричните престъпления.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?