Ген. Борисов отказа да върне зетя на Фатик

Проф. Чирков, вярно ли е, че по ваша молба е имало срещата между главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов и покойния Филип Найденов -Фатик? Днес депутатът Алеко Кюркчиев каза, че генералът седял на една маса с престъпността и назова името на убития бизнесмен.

Аз помолих г-н главния секретар да помогне на това семейство - да се върне мъжът на сестрата на г-н Фатик, тъй като имат две деца. Хората ме помолиха и затова от човешка гледна точка обясних на главния секретар на МВР, че мъжът трябва да се върне в страната при семейството си.

Но въпреки че сме много добри познати и приятели, г-н Борисов ме отряза веднага. Той каза, че това за което го моля, е невъзможно да се изпълни, тъй като интересите на държавата стоят по-високо и във връзка с присъединяването ни към НАТО, такива хора не може да ги пуснем обратно в страната, защото бил престъпник и т.н. На моя отговорност аз помолих г-н генерала и той ми отказа в името на държавата и държавните интереси. И всичко свърши до тук. Баста. Аз поканих генерала, а не той е дошъл сам на срещата, за да се види с еди кой си.

Вие сте молили за връщането на Дениз Тюркмен, който бе изгонен като заплаха за държавната сигурност?

Да, за Дениз ставаше дума. Той е мъж на Марда, сестрата на Фатик. Двамата имат две деца. И майката, и всички дойдоха да ме молят за помогна. Аз съм близък с тези хора. Те много са помагали на болницата, купували са апарати, за които ако бях чакал държавата, щях да чакам още 20 години. Затова сега трябваше и аз да им помогна.

Кога се състоя тази среща?

Не мога да се сетя, но може би преди месеци.

Значи ген. Борисов и покойния Фатик са били на една маса, както твърди депутатът Кюркчиев?

Аз съм ги поканил. Глупости се дърдорят. Всеки знае от всичко. Виждате аз казвам, този има тези заслуги, но има другите негативи. Ако има престъпление, да го търсят по нашите закони, да го санкционират за престъпление. Но когато един човек е направил много за страната, обществото има право да решава кое е по-полезно и да го поставя на везна. Ето това е важното.

Откъде би могъл депутатът Кюркчиев да знае за срещата?

Не знам. Аз дори не знам кога ни е видял и какво е видял. Той е излязъл от моята клиника, станал е депутат. Това, което е видял си е негова работа, но това, което аз мога да кажа, го казах.

Още от България