Ген. Борисов пак иска 5 млн. лева за сигурност по време на Олимпиадата

МВР е командировало оперативни служители от цялата страна по възлови обекти в България заради Олимпиадата в Атина, заяви в интервю за БТА главният секретар на министерството ген. Бойко Борисов. По негови изчисления за дейностите на МВР по обезпечаване сигурността на България във връзка Олимпиадата ще струват около 5 милиона лева. Според ген. Борисов, ако тези средства не бъдат осигурени, ще се влоши състоянието на охранителната дейност, ще се наложи пренасочване на хора и техника.

Главният секретар на МВР поиска допълнителни средства още преди месец, но тогава финансовият министър Милен Велчев не бе склонен да отвори хазната.

Ген. Борисов потвърди, че мерките за сигурност по отношение на пътникопотока заради Олимпиадата ще бъдат затегнати. Това се отнася до граничния контрол - по КГПП-тата ще бъдат поставени камери, магистралите също ще са обект на контрол. Генерал Борисов отбеляза, че рискът от терористични актове винаги съществува, независимо дали има Олимпиада или не. Никоя държава не е застрахована от това, добави главният секретар на МВР.

Според него България е взела мерки, за да се сведе до минимум рискът от допускане на терористи на нейна територия. На въпрос готова ли е България да защити морската си граница ген. Борисов отговори, че страната ни е стабилна морска граница на ЕС. Той отбеляза, че със закупените нови кораби за охрана на морската граница дейността на охранителните служби ще бъде по-ефективна. Ген. Борисов добави, че с цел защита на морската граница се очаква през 2007 година да бъде закупен и вертолет.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: