Ген. Борисов поиска чужди експерти да наблюдават българските съдии

Съдебната система трябва да бъде подложена на същия мониторинг, на който МВР се подложи само. Това заяви главният секретар на МВР генерал Бойко Борисов по време на лекция във Военната академия, цитиран от Дарик радио. Генералът отново упрекна съдебната система, че пуска на свобода престъпници, които МВР трябва да задържа наново.

Трябва да има някои, който да инспектира хората, които пускат под гаранция уличени в престъпление, добави той и даде пример с МВР, в което има експерти от западни страни.

4 хиляди лева струва проследяването на един заподозрян, каза главният секретар на МВР. - Онзи ден хванахме един за осми път, със седем висящи дела, намиращ се на свобода. Имайте предвид, че преди задържането си такъв човек се следи в продължение на 30 до 40 дни. Няма друга държава, която да си позволи такова разхищение, добави ген. Борисов.

Според него присъдите са генералната превенция на престъпността и добави: "няма превенция".

Главният секретар на МВР обясни, че има хора, които се страхуват от това службите да работят спокойно, но не уточни кои са те. МВР, за да угажда законодателно години наред на политическите партии е конструирано грешно, допълни ген. Борисов и разясни:

"Министърът на вътрешните работи, което е политическо лице по закон пряко и непосредствено ръководи службите на МВР. Той назначава. Главният секретар на МВР може само да предлага и то за регионален директор и за зам.-директор на национална служба. За директорите на национални служби и на всичко останало моето мнение като висше професионална служба или началник щаб на МВР не се иска."

При предишна своя лекция главният секретар за пореден път настоя шефовете на служби в МВР да имат мандат и имунитет, подобно на съдиите.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: