Ген. Борисов поиска съседите да се следят взаимно

Полицията е принудена да прави периодични масови специализирани операции с включване на целия ресурс на МВР срещу криминалния контингент, тъй като у нас няма закон за етажната собственост, няма задължителна адресна регистрация и всеки може да си живее където иска, заяви на пресконференция в Русе главният секретар на МВР генерал Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Генерал Борисов счита, че домовите книги за адресната регистрация отпреди 15 години не могат да бъдат възстановени, но трябва да се приеме законът за етажната собственост, който действа в Европейския съюз и който позволява следене на криминални лица.

В Русе бяха заместник-министърът на вътрешните работи Румен Стоилов и директорът на Национална служба "Полиция" генерал Илия Илиев. Те съобщиха, че по време на последната тридневна специализирана полицейска операция от 14 часа на 22 ноември до 14 часа на 25 ноември в цялата страна са задържани 622 лица, от които с влязла в сила присъда "лишаване от свобода" - 52.

Сред арестуваните в последната операция 95 души са били обявени за общодържавно издирване и трима са се опитали да избегнат изтърпяване на присъди.

Операцията е според разпореждането на главния прокурор за задържане на всички престъпници, което беше оповестено в края на 2003 година. Оттогава чрез 6 - 7 подобни акции са арестувани около 6000 души от криминалния контингент в страната.

Споделяне

Още от България