Ген. Борисов: Вече имаме европейски закони за борба с наркотрафика

Чрез направените промени в момента имаме едни от най-добрите европейски закони и съдилищата вече произнасят тежки присъди за трафиканти на дрога, заяви в интервю за БНР главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, който днес ще участва в Югозападно-азиатска конференция за борбата срещу разпространението на хероина в Истанбул. Борисов припомни, че поправките в законите са били приети след организирани от него срещи между депутати и представители на евроатлантическите служби.

България има значение в региона, през последните години страната ни е изиграла ключова роля в най-добрите операции, каза още ген. Борисов. Конференцията в Истанбул за борбата срещу разпространението на хероина е организирана от американската Агенция за борба с наркотиците.

В експертната дискусия участват представители от спецслужбите на балканските страни, няколко западноевропейски държави, от централноазиатския и руско-кавказкия регион. Подготвя се професионална оценка на досегашната ситуация на наркопроизводството и разпространение, както и регионални стратегии за сътрудничество в борбата с дрогата и прането на пари.

Заедно с ген. Борисов още трима български експерти ще отпътуват за Истанбул - сред тях е зам.-директорът на НСБОП Венелин Великов.

Само два дни преди началото на форума в Истанбул НСБОП и агенция "Митници" задържаха на КПП Капитан Андреево 52 кг хероин. Каналът е действал с участието на митничар и граничен полицай, обявиха от МВР. Ген. Борисов пък прогнозира, че пресечният наркоканал ще доведе до нови убийства у нас.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: