Ген. Брадшоу: НАТО и ЕС трябва да имат стратегия за "хибридно сдържане" на Русия

Първи военен контакт на високо равнище между НАТО и Русия от три години

Ген. Брадшоу: НАТО и ЕС трябва да имат стратегия за "хибридно сдържане" на Русия

НАТО не може да сдържа Русия самостоятелно и трябва да формулира генерална стратегия за сигурност в Европа заедно с Европейския съюз, заяви заместник-върховният командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО генерал Ейдриън Брадшоу.

Британският генерал посочва в интервю пред "Файненшъл таймс", че Русия ще остане заплаха дотогава, докато президентът Владимир Путин е на власт. Той предупреди, че ще има "катастрофални" последици, ако Западът загуби съгласуваност в отговора си на "конкурент, който държи в ръцете си всички лостове на властта".

"Отговорност на НАТО е...не само да бъде архитект и изпълнител на военна стратегия, но да разбере ясно как военната стратегия се интегрира с другите елементи на националната сигурност и да се посочат действията, които е необходимо да се предприемат в невоенната област", заявява ген. Ейдриън Брадшоу.

Той казва, че НАТО се опитва да се справи с целия спектър на руската агресия спрямо Запада – от провокативните военни маневри до границите на Европа, до подривни действия, вълна от дигитална пропаганда и усилия за манипулиране на президентските избори в САЩ. Като се има предвид постигнатия от Русия ефект и реакцията на Запада, Путин "може да смята, че неговата методология...работи много добре", признава генералът.

Той посочва Балканите като зона на растящо безпокойство и необходимостта от съвместен подход между ЕС и НАТО. Правителството на Черна гора твърди, че Русия стои зад опит за преврат, организиран миналата есен. "Ние си даваме сметка (какво става на Балканите) и наблюдаваме много, много внимателно", допълва ген. Брадшоу.

По негово мнение западните избиратели са наясно със заплахата от ислямисткия екстремизъм, но много хора не могат да схванат опасността, произтичаща от напрежението с Москва. "Заплахата от Русия е тази, че заради опорюнизъм, грешки и липса на яснота относно нашите сдържащи действия, ние се оказваме плъзгащи се към нежелан конфликт, който е с екзистенциални последствия", посочва генералът.

Според него промените, осъществявани в НАТО от 2014 г. насам, са ефективни – включително интензивните военни учения с участието на десетки хиляди военнослужещи от Източна Европа. Конвенционалните военни средства обаче не са достатъчни, предупреди ген. Ейдриън Брадшоу.

Той призова НАТО да активизира противодействието на руските кибератаки, пропагандни и политически акции.

По думите му "хибридното сдържане" трябва да е отговорът на т.нар. "хибридни методи на водене на война". Генералът дава пример с икономическите санкции спрямо Русия.

В интервю пред Би Би Си той той казва още, че за рускоезичното население в страните от Балтика трябва да се осигурят източници на информация, които са алтернатива на руската държавна телевизия.

Неговото мнение е, че поведението на Русия на международната сцена се обяснява с това, че президентът Путин "защитава собствената си власт".

Ген. Брадшоу оценява като ниска вероятността за военно стълкновение между Русия и НАТО. Едновременно с това обаче някакъв неголям риск съществува и доколкото последиците от него могат да са катастрофални, Западът трябва да се заеме с този проблем.

Първи военен контакт на високо равнище между НАТО и Русия от три години

Междувременно в петък председателят на Военния комитет на НАТО генерал Петър Павел и началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов разговаряха по телефона в първи подобен контакт на високо равнище след замразяването на отношенията на Алианса с Русия, съобщи руското министерство на отбраната. Алиансът взе решение едностранно да замрази отношенията през април 2014 г., след анексирането на Крим от Русия.

Разговорът се е състоял по инициатива на НАТО.

Ген. Петър Павел и Валерий Герасимов обсъдиха проблеми на сигурността, перспективите за възстановяването на взаимодействието по военна линия, предотвратяването на инциденти и участието на представители на алианса в международни мероприятия, провеждани от руското министерство на отбраната.

 

Началникът на руския Генщаб "привлече вниманието на събеседника си към нашите безпокойства, свързани със същественото засилване на военната активност на Североатлантическия съюз близо до руските граници, а също и с разгръщането на системата за предно базиране на Обединените въоръжени сили на НАТО", се посочва в съобщението.

 

Двете страни потвърдиха необходимостта от взаимни стъпки, насочени към намаляване на напрежението и към стабилизация на обстановката в Европа. Двамата генерали се договориха за продължаване на подобни контакти, се казва в съобщението.

Руският зам.-министр на отбраната Александър Фомин заяви, че ръководството на НАТО и страните от ЕС са поканени на Московската конференция по сигурността на 26 и 27 април.

Отношенията на Русия със страните от ЕС и НАТО остават напрегнати на фона на продължаващата криза в Източна Украйна и анексирането на Крим.

Преди ден стана известно, че Швеция връща задължителната военна служба, като един от основните ѝ мотиви е "руската военна активност".

Миналия месец британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви, че Москва използва дезинформацията като оръжие и изпитва устойчивостта на НАТО и страните от Запада.

В същото време Русия твърди, че не тя, а НАТО дестабилизира Европа, изпращайки свои войски към западните руски граници.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят