Ген. Димитър Димитров ще оглави НСО

Бригаден генерал Димитър Димитров да оглави Националната служба за охрана (НСО), предложи в четвъртък Министерският съвет на президента Георги Първанов.

Ген. Димитров, който в момента е заместник-началник на охранителната служба, ще замени на поста ген. Румен Миланов, който след броени дни се пенсионира поради навършване на възраст.

Кабинетът предлага висши генералски пагони за армейски офицери 

Традиционно преди Гергьовден, деня на Българската армия, Министерският съвет предложи в четвъртък на президента да издаде укази за удостояване с по-високи генералски звания на висши офицери.

МС предлага с висше офицерско и военно звание “генерал-лейтенант” да бъдат удостоени генерал-майор Галимир Пехливанов и генерал-майор Румен Цоков – зам.-началници на Генщаба, генерал-майор Иван Добрев – командващ Сухопътни войски, и генерал-майор Симеон Симеонов - командващ на Военновъздушните сили, генерал-майор Веселин Пенгезов – председател на Военно-апелативния съд., Предлага се още контраадмирал Минко Кавалджиев - командващ на Военноморските сили, да стане вицеадмирал.

още 

Правителството предлага на президента още Димитър Димитров да бъде удостоен и със званието генерал-майор.

За предстоящото пенсиониране на ген. Румен Миланов Mediapool съобщи преди два месеца. Тогава самият ген. Миланов потвърди, че му предстои да напусне поста, защото на 14 май навършва пределната възраст за тази длъжност. Още тогава бе ясно също, че ген. Димитров ще заеме длъжността.

До момента дейността на НСО се регламентира с текстове от Закона за въоръжените сили, защото за службата няма специален закон. Тя е на подчинение на президента и началникът ѝ се назначава и освобождава с президентски указ.

Първите седмици от работата на новия шеф на НСО ще протекат при досегашния ѝ регламент. По закона за НСО се работи отдавна, но проектът още е далеч от приемане в парламента.

Според сегашния ръководител на службата ген. Миланов, уместно е тя да остане на подчинение на президента, защото, по думите му, президентската институция е относително най-устойчивата и това е най-доброто от гледна точка на ефективното управление на НСО.

Споделяне

Още от България