Ген. Джоунс разгледа полигона в Ново село, летище Безмер и пристанище Бургас

След като във вторник заяви интереса на американските военни към 4 - 5 военни бази в България, в сряда командващият въоръжените сили на САЩ в Европа ген. Джеймс Джоунс посети три от тях - полигона "Ново село", авиобазата "Безмер" и пристанище Бургас.

Придружен от началника на Генералния щаб на българската армия ген. Никола Колев, ген. Джоунс започна обиколката си от Бургас, където кацна рано сутринта с хеликоптер на специално подготвена за целта площадка на пристанище Запад. Изпълнителният директор на пристанището Кръстан Зулумов представи плановете за разширението на бургаския порт и възможностите му за провеждането на мащабни логистични операции по прехвърляне на военна техника и оборудване. В срещата са участвали зам.началникът на Главния щаб на Военноморските сили по операциите и командирът на военноморската база "Атия", съобщиха от министерството на отбраната.

След това ген. Джоунс огледа полигона в Ново село, Сливенско, включително и от въздуха. Инспектирани бяха и възможностите на авиобаза "Безмер", представени от зам.началника на Главния щаб на ВВС по ресурсите и от командира на авиобазата.

От летище Сарафово, използвано от американските сили за самолетите - цистерни по време на войната в Ирак, ген. Джоунс отпътува за Румъния, където също ще посети военни обекти, оглеждани от САЩ за малки оперативни бази.

В интервю за Инфо радио преди обиколката ген. Джоунс определи като подходящи за нуждите на САЩ военните бази в Ново село, Безмер и Бургас. Той уточни, че българското правителство не предлага базите на САЩ, а е предложило на американското правителство да е нещо като наемател. Когато преговорите приключат, а меморандумите за съгласие бъдат подписани, ще имаме двустранно одобрение от двете държави, посочи ген. Джоунс. Тогава САЩ ще подготвят списък с необходимите ресурси, за да се направят и необходимите стъпки по настаняването на американски войници.

За пореден път ген. Джоунс обясни, че става дума за малки оперативни бази, подходящи за учения и бързо предислоциране на оперативни сили, които ще се използват съвместно и от страната домакин, и от американските военни. Като цяло сме запознати с местоположението на базите и за какви обучения могат да се използват, добави ген. Джоунс.

На въпрос за икономическите ползи той каза, че зависят от това какво количество работа се е свършило за ремонтирането на сгради или построяването на нови. Самото присъствие на войници също носи финансова полза, защото няма да ги държим в базите през цялото време, което означава, че те ще пътуват в региона, добави ген. Джоунс.

Той посочи, че за обучението на сухопътните сили ще бъде необходим достатъчно голям полигон за тренировка и разгръщане на сравнително големи подразделения. В този случай ще се внимава да не бъдат засегнати частни интереси и собственост. Търсят се специфични терени, които могат да развиват способностите на стрелците. Сред критериите са и достатъчно въздушно пространство, свободно от граждански полети. Удобно ще бъде да има и подходящ излаз на море, което ще позволи и за кораби-амфибии да изпълняват своите задачи.

В отговор на друг въпрос ген. Джоунс каза, че в тези бази могат да тренират и части на НАТО и напомни, че американските сили също са в Алианса.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?