Ген. Джоузеф Дънфорд от САЩ пое международните сили в Афганистан

Ген. Джоузеф Дънфорд (вдясно). Сн. ЕРА/БГНЕС

Американският генерал Джоузеф Дънфорд пое в неделя командването на международната коалиция в Афганистан (ИСАФ). Той наследява поста от генерал Джон Алън в момент, когато западните сили подготвят изтеглянето си от страната до края на 2014 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Генерал Джон Алън оглавява военното ръководство на НАТО.

По принцип 58-годишният Дънфорд би трябвало да е последният командващ от САЩ в рамките на конфликта, който се очертава да трае общо 11 години, посочва агенцията. Той е участвал във войната в Ирак, но пост в Афганистан заема за първи път.

Военната кариера на генерал Дънфорд е свързана почти изцяло с корпуса морски пехотинци на САЩ.

Американските военни започнаха да извозват военна техника и оборудване от военновъздушната си база в район Баграм, провинция Парван, съобщи РИА Новости, като цитира пакистанската телевизия Geo News.

По думите на пакистански митничар 25 камиона с големи контейнери са напуснали базата на САЩ при пълна секретност и са се насочили към пристанище Карачи в Пакистан. В най-близко време се очаква и втора подобна колона.

Според министерството на отбраната в Кабул затворът за особено опасни престъпници в баграмската база на САЩ, където лежат към 600 афганистански екстремисти, в понеделник ще бъде предаден на местните власти заедно с всички затворници.

Наблюдатели смятат, че военното командване на САЩ активизира подготовката за изтеглянето на своя контингент от Афганистан, допълва РИА Новости.

Според Франс прес в момента в Афганистан има 104 хиляди военни от страните от обединената коалиция, от които 67 хиляди са американци.

Споделяне

Още от Свят