Ген. Кирчо Киров: Защо прокуратурата даде за проверка секретното ми дело?

Кирчо Киров

Осъденият на две инстанции на 10 години затвор ген. Кирчо Киров излезе с отворено писмо до медиите, с което поставя сериозни въпроси относно поведението на българската прокуратура. Той пита защо държавното ни обвинение е дало за проверка от четиримата европейски прокурори делото му, въпреки че то засяга работата му като шеф на Националната разузнавателна служба и съдържа секретни документи.

 

"Делото срещу мен е в качеството ми на директор на Националната разузнавателна служба (НРС) и касае дейността на службата по конкретни операции и тяхното реализиране", казва ген. Киров.

 

Преди ден главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че делото е дадено за проверка на чуждите магистрати, за да видят пример за успешната работа на българските власти. То е едно от шестте предварително уговорени дела, които ще влязат в проверката на европейските прокурори. Самите те са поискали три дела, които са пример за неуспехите на прокуратур, включително делото "САПАРД".

 

Бившият шеф на разузнаването изразява своята "благодарност", но пита какво точно ще прочетат чужденците от делото му, "което е секретно, защото касае националната сигурност".

 

"Видима за тях и за цялата общественост, ще е само постановената присъда, дори без мотивите за нея. Откритостта и ефективността на българската прокуратура няма как да се докажат със засекретени дела и мотиви", коментира ген. Киров. Той коментира, че българската прокуратура дължи ясни отговори за подхода, който е избрала.

 

"Делото срещу мен касае операции на Националната разузнавателна служба, затова материалите и доказателствата по него ще бъдат достъпни вероятно след 50 години. Дотогава от него за европейските ни партньори и прокурори, както и българските медии и граждани, ще е видима само присъдата, без да могат да преценят, дали е правилна и дали почива на доказателства", казва шефът на НРС.

Той изразява "надеждата" си, че българската прокуратура и правосъдният министър ще отговорят на европейските си колеги защо са им дали дело, което е "невидимо" за тях.

"Задавам този въпрос и защото не допускам, че прокурори от чужди държави ще четат всички материали по дело, което касае дейността на нашите служби и националната ни сигурност", коментира ген. Киров.

Той се "надява", че европейските партньори ще бъдат информирани за сроковете, в които се движи неговото дело. По думите му на втора инстанция делото му е било разгледано само в едно заседание, а делото се състои от хиляди страници, които не могат да бъдат прочетени за един следобед.

"Съмненията, че не всички магистрати, постановили присъдата, са чели делото, оставям за себе си. Оставям за себе си и оценката на нескритото желание присъдата да бъда потвърдена точно преди началото на мониторинга (на ЕК). Въпросът, който остава обаче е, това дело обективно ли е, или е добре разчетено по график дело за показване и за хвалба?", допълва Киров и изказва още една надежда - целият доклад от проверката на европейските прокурори да бъде публично оповестен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?