Ген. Киров настоя да му повярват за папка “Гоце”

Ген. Киров настоя да му повярват за папка “Гоце”

Директорът на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров е дал уверения пред Комисията по досиетата, че по негово време не са вадени документи от папката “Гоце”, отнасяща се до секретния сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност Георги Първанов. В сряда Киров се срещна по своя инициатива с членовете на комисията, които по-рано заявиха, че папката е била “прочиствана”, от нея липсват страници (твърди се за 36) и че последно това е станало на 27 март тази година – месец преди да се формира новият орган по разсекретяване на архивите.

В периода, в който ген. Кирчо Киров е директор на НРС, се установи, че няма интервенция по папка “Гоце”, заяви след срещата председателят на комисията Евтим Костадинов. По думите му това било “безусловно изяснено”.

Членове на комисията заявиха пред Mediapool, че единственото, което имат, е думата на ген. Киров, че по негово време папката не е “прочиствана”. Доказателства обаче все още няма. По време на срещата е било решено представители на Комисията по досиетата съвместно с НРС да направят проверка дали папка “Гоце” не е “прочиствана” в предишни периоди. По-рано и ген. Димо Гяуров, предшественикът на ген. Киров в НРС, заяви, че той е предал папката така, както я е получил. Така остава възможността да е пипана по времето на Бриго Аспарухов, който обаче също отрича.  

Само преди ден Евтим Костанидов потвърди пред бТВ, че състоянието на папката “Гоце” е такова, че навява мисли, че е боравено с нея. Смути ме фактът, че на 27 март 2007 г. някой е боравил с папката “Гоце”, тъй като след приемането на закона за досиетата през декември 2006 г. архивът на бившите служби стана собственост на нашата комисия, поясни Костадинов. Съмнения предизвиква и фактът, че на последната страница от материалите, където е указано кога е събирана папката, имало само дата 23 юни, но без да е отбелязана годината. Няколко номерации в горния десен ъгъл на страниците показва, че от папката са вадени листове, каза още Костадинов.

След срещата с ген. Киров обаче той изглеждаше доволен, че това било “изяснено”.

“От обясненията, които дадоха представителите на НРС стана ясно, че са използвани документи, които са оформени от оперативния работник - Цвятко Цветков и се установи по безусловен начин, че тази папка е с шифър. Т.е. е направена от този оперативен работник”, посочи Костадинов.

“Потвърждава се фактът, че Първанов е бил привлечен единствено за работа по македонския въпрос и в последствие е бил свален от отчет”, каза още Костадинов.

Ген. Киров посочи, че всички материали без изключение, които са изискани от НРС, се предоставят изцяло без интервенции. НРС ще сътрудничи на комисията при предоставянето на материалите, както изисква законът, посочи той.

Комисията потвърди агентурното минало на Георги Марков и Венцеслав Димитров

В сряда комисията по досиетата излезе с решение за принадлежност към ДС на президентския съветник по икономическите въпроси Венцеслав Димитров и с допълнително решение за бившия конституционен съдия Георги Марков.

Дългогодишният депутат на десницата и един от основателите на СДС Венцеслав Димитров е сътрудничил на СГУ - ДС, отдел 02 като агент под псевдонима "Попов". Снет е от действащия оперативен отчет.

Осветяването на агентурното досие ”Попов” става седмица след като комисията се произнесе за принадлежност към ДС на членовете на администрацията на държавния глава и на предшествениците му, тъй като не бе получила всички материали за него. В последните десетина години всички комисии, занимаващи се с архивите на репресивния комунистически апарат, са оповестявали, че Димитров има картонче от ДС. Това бе и причина Симеон Сакскобургготски  да го извади от кандидат-депутатската си листа през 2001 г. Самият Димитров винаги е отричал да е сътрудничил на ДС, като твърди, че няма и ред в архивите на МВР, подписани от него.  

За гласовития бивш депутат от СДС, конституционен съдия, кандидат за президент от последните избори и председател на УС на ПФК „Левски” АД  Георги Марков комисията по досиетата уточнява, че е сътрудничил на МВР-Софийско градско управление, Втори отдел на Държавна сигурност; 6-то управление на ДС, отдел втори, отделение трето. Дейността си за ДС Марков е осъществявал под псевдонимите "Николай" и "Стефан". При първоначалното му осветяване, за Марков бе съобщено само, че е работил за контраразузнаването в средите на висшите училища.

Както „Попов”, така и „Стефан - Николай” отричат някога да са работили за ДС.

Споделяне

Още по темата

Още от България