Ген. Колев: Част от контингента ни в Ирак може да се пренасочи към обучение на местните сили за сигурност

Възможно е да има трансформация на българското военно участие в Ирак и част от състава на контингента ни от 460 военни, участващ в коалиционната операция, да бъде пренасочена към операцията на НАТО за обучение и подготовка на новите иракски сили за сигурност.

Това каза в отговор на въпрос началникът на Генералния щаб на армията Никола Колев в парламента, където участва в откриването на изложба за българските задгранични военни мисии.

Преди седмица зам.-министърът на отбраната Илко Димитров заяви на неофициална среща на военните министри от НАТО, че България предвижда да изпрати петима инструктори в Ирак. Освен това страната ще се включи в програмата на Алианса за обучение на иракските сили за сигурност, като приеме 30 иракски офицери във Военната академия "Г. С. Раковски".

Според ген. Колев още е рано за дебат за българското военно участие в Ирак, защото не са готови всички анализи за ситуацията там след изборите. Дебатът би могъл да започне през март, смята ген. Колев. Той каза, че Генщабът и други структури работят по обширен военно-технически анализ на ситуацията в Ирак, а до края на месеца предстоят няколко военни конференции в коалиционен формат, на които също ще бъде направена такава оценка.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?