Ген. Колев иска ДКСИ да не издава натовски сертификати

Да се закрие Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), която издава сертификати за достъп до секретна информация на НАТО. Това предлага началникът на Генералния щаб на армията ген. Никола Колев, който е в конфликт с ДКСИ заради отказани сертификати на висши офицери, сред които командващият на Военновъздушните сили ген. -лейт. Димитър Георгиев.

Ген. Колев заяви в петък пред Дарик радио, че е разпоредил на ген. Георгиев да не се предоставят секретни документи на НАТО, а с тях да работят само заместниците му. Шефът на Генщаба обаче не възнамерява да предлага ген. Георгиев за смяна. Няма законово основание да го правя, а и ген. Георгиев си върши перфектно работата, посочи ген. Колев в сряда.

В петък той повтори, че невъзможността командващият ВВС да ползва натовска информация "не пречи на работата".

"Но трябва да има някакво законово решение какво де се прави с офицерите, които получават отказ за достъп до секретната информация на НАТО", заяви Колев, който преди няколко месеца сам беше казал, че висши офицери без допуск до натовска информация трябва да бъдат отстранявани.

Ген. Колев е изпратил специално писмо до министъра на отбраната "да бъде направено тълкувание оттук нататък какви процедури трябва да се приложат, тъй като в закона има празнота".

"В нито един нормативен документ няма процедура, след като бъде получен отказ какво трябва да се предприеме. Така че аз все още чакам юристите да се произнесат, правната дирекция в състава на министерството. Аз съм направил официално запитване, но до този момент няма официален отговор. Трябва да се прилага практиката, която е и в повечето натовски страни. Това, което беше и при нас по-рано Службата за сигурност е отговорност и тя трябва да дава разрешенията", заяви шефът на Генщаба.

Запитан какво да прави ДКС в такъв случай, той каза: "Тази комисия... общо взето в други страни няма такива комисии мисля, че техните тайни също добре се пазят".

Председателят на ДКСИ Цвета Маркова заяви в петък, че становището дали да се държи на работа висш офицер, отрязан от тайните на НАТО, е национален въпрос и не се решава в Брюксел.

"Няма механизъм, по който да се спускат някакви решения, да се разпореждат или налагат отвън, тъка че ние сами трябва да се справим с тази ситуация", каза Маркова в предаването "Денят започва" по БНТ.

Да се засили контрола върху институциите, подаващи информация на ДКСИ

По повод мнението на ген. Колев, че комисия като ДКСИ в други страни няма, депутатът от НДСВ Цонко Киров, който е член на комисията по външна политика и сигурност, заяви, че ДКСИ не е излишна и не бива да се закрива.

Той се аргументира с това, че България е член на НАТО и предстои присъединяването ѝ към ЕС.

"Комисията работи добре, но дейността ѝ би била по-ефективна, ако се засили контролът върху институциите, които по закон трябва да предоставят информация на ДКСИ", заяви Киров пред Mediapool. По повод отказания допуск до натовска информация на наши офицери, НДСВ-депутатът смята, че всеки отделен случай трябва да се разглежда според това точно каква информация е отказана и как дадени офицери изпълняват задълженията си. Няма откъде да се намерят нови утвърдени хора или такива, които тепърва да се налагат, а работата трябва да се върши, смята Киров.

Твърденията на ген. Колев означават, че той просто не познава българското законодателство, коментира и Йордан Бакалов от СДС. Според него реакцията на военните срещу ДКСИ е в резултат на това, че някои от командващите трябва да се разделят с постовете си, защото не отговарят на изискванията на Закона за достъп до класифицирана информация . Бакалов подчерта, че този нормативен документ е съгласуван с Брюксел, Министерството на отбраната пък го e координирало с партньорите ни от НАТО.

Законът е работещ и това, че някой не го харесва, е друг въпрос, коментира Бакалов. Той допълни, че така или иначе проверката се осъществява от службата по сигурността и информацията, а в конкретния случай и от военната полиция и военното контраразузнаване. Там съответният служител събира цялата информация, анкетите и заявленията и комплектова документите, които се представят на ДКСИ. Комисията събира и допълнителна информация, на чиято основа издава или отказва допуск, обясни Бакалов.

По-рано тази седмица ген. Колев заяви, че не е удовлетворен от работата на ДКСИ и посъветва Цвета Маркова да подобри работата. Двамата са в конфликт по въпроса бави ли ДКСИ издаването на допуски и за какво количество става дума.

Според Маркова в комисията са постъпили 1055 искания и са били издадени 987 сертификата, а според ген. Колев, цитиран в медиите, поисканите разрешения са 757, от които е било отговорено на 265. Ген. Колев посочва, че за някои офицери исканията са били направени преди повече от 8-10 месеца.

Маркова обаче твърди, че няма никакво забавяне от страна на ДКСИ. Според в Генщаба има "деловоден проблем".

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: