Ген. Колев получил уверения за възстановяване на български военни гробища в Македония

Началникът на Генералния щаб на армията Никола Колев, който е на посещение в Македония, получи в сряда уверения за подкрепа на усилията за възстановяване на българските военни гробища в Македония.

Ген. Колев каза пред журналисти, че е получил уверение от колегата си ген.майор Георги Бояджиев и от министъра на отбраната Владо Бучковски за съдействие на усилията да се установи състоянието на българските военни гробища и там, където е възможно и те са запазени, да получат статут на чужди военни гробища, за да бъдат възстановени като място на поклонение.

По думите на ген. Колев българската страна трябва да установи на основата на архивни документи къде при различните войни са погребани български воини, тъй като в Македония няма такива документи и голяма част от гробищата са в лошо състояние, предаде БТА.

Водената от ген. Никола Колев делегация посети българското военно гробище в с. Цапари, Битолско. Македонското правителство взе преди дни решението да предостави статут на военно гробище на мемориала в с. Цапари.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?