Ген. Колев резервиран, че контингентът ни скоро ще напусне Кербала

Има изоставане в графика за преместването на контингента ни в Ирак в новия лагер, заяви шефът на генералния щаб ген. Никола Колев. Новият срок за преместване на контингента е 30 август, но имам резерви, че базата ще е напълно готова, допълни ген. Колев. По думите му това се дължи на транспортни затруднения, продиктувани от отвличанията на шофьори в Ирак. Транспортните фирми отказвали да превозват строителни материали, които са необходими за разширяването на базата.

Първоначално приключването на преустройството на полския лагер "Лима" бе планирано за есента. След сблъсъците в Кербала през март и април българските власти настояха то да се ускори, за да бъде прехвърлен нашия контингент в база извън града. Уговорено бе и наш инженерен взвод да се включи в работата по базата, а също и България да изпрати строителни материали.

Прогнозите за забавяне означават, че нашите ще останат в града и по време на предстоящите през август шиитски празници, когато отново се очаква стълпотворение от богомолци. В другия свещен за шиите град Наджаф милициите на Моктада Садр вече започнаха сблъсъци с иракските власти.

От Генщаба прогнозираха преди дни нарастване на рисковете за батальона ни в Кербала. Напрежението се засилва и след отправени обвинения към българите за намереното преди дни тяло на мъртъв младеж близо до база "Кило", а също и за кражба на ток.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?