Ген. Колев се оплака на БСП от военния министър

Шефът на Генералния щаб ген. Никола Колев, който преди време се оплака, че не може да открие военния министър по телефона, сега се жалва пред шефовете на БСП, че Николай Свинаров не му е изпратил екземпляр от последния вариант на Стратегическия преглед на отбраната, който е одобрен от правителството и вече е внесен в Народното събрание.

Лидерът на БСП Сергей Станишев определи поведението на Свинаров като скандално, а Колев коментира: "Явно политическото ръководство не е сметнало да информира военното за финалния вариант на стратегическия преглед на отбраната".

В сряда, на срещата в Генералния щаб, поискана от БСП, е бил поканен и министър Николай Свинаров, който обаче не дойде по здравословни причини.

Станишев посочи, че в материала, внесен в парламента не е отчетен анализът на военното ръководство, и не е консултиран с президента, който е върховен главнокомандващ.

Още във вторник БСП даде да се разбере, че социалистите подкрепят визията на генералитета за бъдещето на армията в следващите десет години и най-вече в пункта за нейната численост.

БСП не приема подхода на цивилното ръководство на армията при изработването на стратегическия преглед на отбраната, а военното ръководство има "далеч по-аргументиран и сериозен подход към въпросите на отбраната и националната сигурност на страната", каза говорителят на БСП Ангел Найденов. По думите му в нарушение на действащите разпоредби за числеността на въоръжените сили, според варианта на Министерство на отбраната, армията се свежда до 32-33 000 души.

Съкращенията да се компенсират с модернизация

Ген. Колев коментира след срещата, че не е запознат с колко точно ще намалее армията, но не може изрично да се определя числеността при положение че армията има отговорности според конституцията и законите на страната.

По думите на соцлидера Станишев в доклада няма ясни мотиви за съкращаването на българската армия.

Вчера от БСП дори използваха като аргумент за по-голяма армия, която ще опази от съкращения и старите генерали, отговорностите на страната ни "по отношение на националната отбрана, приноса за колективната сигурност и участието в международни мисии и операции, но и постигнатите вече споразумения за страните-членки на НАТО за съвместните сили и структури".

Одобреният от кабинета Стратегически преглед на отбраната предвижда да няма главни щабове на отделните въоръжени сили, а само щабове на тактическо ниво. Също така на оперативно ниво ще работи съвместно оперативно командване. На стратегическо ниво решенията ще се спускат от Генералния щаб.

Армията е на санитарния минимум

И Станишев, и ген. Колев алармираха, използвайки едни и същи фрази, че всяко последващо съкращаване на армията трябва да се компенсира с модернизация, защото в момента тя се намира на санитарния минимум. Според Колев, модернизацията трябва да става чрез въвеждане на по-високи технологии, изискващи по-малко персонал.

БСП пък настоява при модернизацията максимално да се използва наличния военен ресурс и военния индустриален потенциал. Лидерът на БСП посочи също, че внесеният в парламента документ не е съобразен и със закона за отбраната - не е разгледан от Съвета по отбрана.

Свинаров не се бил консултирал с президента и ген. Колев

Вариантът на Министерство на отбраната не е бил консултиран и с президента Георги Първанов, не е бил отчетен и анализът на военното ръководство, посочи Станишев.

Подновеният спор преди дебатите в парламента произтича от различните визии за това каква армия трябва да имаме - БСП, генералите и Първанов са за по-голяма армия, която да се грижи за националната отбрана, а управляващите, включително и партньорите ни в НАТО - да имаме мобилна армия, която страната може финансова да издържа и обучи за участие в международни операции в огнища на тероризъм.

И Първанов, и ген. Колев бяха против съкращаване на армията до 39 000 души. Адвокатствайки на генералите преди месец, държавният глава препоръча на Свинаров първо да разчисти чиновниците в министерството на отбраната и после да редуцира броя на войската. Тогава ген. Колев държеше армията да наброява 48 000 бойци заедно с цивилните в системата на отбраната.

Според Стартегическия преглед, приет от правителството, до десет години армията ни трябва да се редуцира до 39 000 души като се наблегне на професионализацията ѝ и подготовката на мобилни специални сили за участие в мисии зад границата, каквото се изисква от нас като член на Алианса. За напред международни операции ще могат да бъдат изпращани между 1 560 и 2 340 военнослужещи, бе обявено след правителственото заседание.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: