Ген. Колев ще каже в САЩ, че можем да приемем бази

Реформата в Българската армия и развитието на способности на въоръжените сили, необходими на НАТО и при участия в мироопазващи операции, са част от темите, които началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев очаква да дискутира в САЩ. Утре Колев заминава на седемдневно посещение по покана на началника на Съвета на началник-щабовете ген. Ричард Майърс, съобщи БТА.

Ген. Колев очаква въпросът за евентуално разполагане на американски военни бази в България да бъде засегнат при срещите му в САЩ. Няма да направя конкретни предложения, въпросът ще се обсъди в хода на други теми, каза началникът на ГЩ. По принцип имало заявена подкрепа от страна на основните български институции да предоставим наши бази. Според Колев има военнотехнически възможности за това, но окончателно въпросът щял да се реши от политиците.

Програмата на Колев предвижда срещи с началници в Пентагона, с различни командвания и посещения на бази. На място ще се уговаря и посещение в Конгреса за среща със сенатори и конгресмени, интересуващи се от България.

Няма да изпадаме в позицията на молители, а ще обсъждаме възможностите за сътрудничество при модернизацията на българската армия, каза началникът на ГЩ. Към момента най - голямата поръчка на сегашното правителство за модернизация - на българските изтребители МиГ 29 - е дадена на Русия.

За да отговори на изискванията за членство в НАТО и за участие в операции по поддържане на мира, армията ни трябва да разполага до 2004 г. с един механизиран батальон, а до 2007-ма - и с една механизирана бригада, сформирани и оборудвани по стандартите на Алианса. Това съобщи днес в Пловдив полк. Александър Александров, началник на отдел "Интеграция и оперативна съвместимост с НАТО" към Генералния щаб.

Шефът на командването на Оперативните сили бригаден генерал Галимир Пехливанов съобщи, че според прогнозните разчети на ГЩ до 2006 г. България трябва да има изцяло професионална армия.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?