Ген. Колев: Всички са отговорни за инцидента в Кербала

Отговорност за атентата в Карбала носи всеки, който е участвал в подготвянето на батальона за Ирак - от политиците до последния войник в батальона, заяви по Би Ти Ви началникът на ГЩ на БА ген. Никола Колев.

По неговите думи в доклада на междуведомствената комисия, който е готов и във вторник ще се обсъжда от Съвета по сигурността, е трябвало да установи как всеки от военната част е изпълнил своите задължения.

Съвсем друго нещо е вина като престъпление, за което има друг орган, който работи в момента, каза ген. Колев, визирайки следственото дело, образувано от прокуратурата.

Докладът на междуведомствената комисия, назначена от ген. Колев и военния министър Николай Свинаров, е предаден днес на премиера, президента и председателя на парламента, след като в петък бе върнат за доработка. Още тогава обаче стана ясно, че виновни няма да бъдат назовани, а ще се взимат поуки занапред. Все пак, министър Свинаров каза, че ако се докаже, че някой не си е изпълнил задълженията, ще се стигне до дисциплинарни наказания.

"Атентатът не можеше да бъде предотвратен. Класическите въоръжени сили са подготвени да имат класически противник срещу себе си, който с години се наблюдава, разузнава се каква му е структурата, подготовката, екипировката, тактиката. Тук това е невъзможно", заяви отново днес ген. Колев.

Той подчерта, че ако оградата на базата е била по-висока, жертвите са щели да бъдат по-малко, но загражденията била наследени.

В течение на няколкото месеца, през които батальонът беше там, тя непрекъснато беше усъвършенствана, цялата система на охрана и на отбрана, посочи Колев и отново повтори, че това ставало въз основа на много предписания, заповеди и оценка на ситуацията, конкретните обстоятелства.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?