Ген. Колев ядосан на Свинаров, че контингентът ни може да остане в база "Кило"

Цивилното и военното ръководство на армията ни отново са демонстрирали противоречия. Този път причина за напрежението е възможността военният ни контингент в Кербала да не напусне база "Кило", която е в града.

Според военния министър Николай Свинаров още няма решение за преместването, което ще бъде взето не от нас, а от коалиционните сили, а според шефа на Генералния щаб ген. Никола Колев - решение има и то е за преместване в база "Лима".

Противоречията лъснаха на заседанието на комисията по отбрана, на което бе представена информация за ситуацията в Ирак, както и искането на социалистите военните ни да се изтеглят веднага след парламентарните избори там в началото на януари догодина.

Пред депутатите в комисията, военният министър е съобщил, че местното ръководство на Кербала е изпратило писмо до коалиционните сили с молба българският контингент да остане в Кербала, но все още не е взето решение от ръководството на коалицията. То най-вероятно ще бъде взето до края на месеца, посочи пред журналисти министърът.

"Трябва да си отговорим на два въпроса. Дали коалицията няма необходимост контингентът ни да остане в града или в новата база той ще бъде на по-сигурно място, което също е важно обясни още Свинаров пред журналисти. Имало индикации, че местните власти настояват батальонът ни да остане в Кербала, за да гарантира сигурността в града.

По време на заседанието на комисията, ген.Колев е реагирал остро на твърдението на министър Свинаров, че все още решение няма за пребазирането на контингента ни. Той отказа да говори по темата пред журналисти и посочи, че не може да коментира или да дава пояснения на думи на министъра. Според депутати от левицата, ген. Колев е бил подразнен, защото не е знаел за обсъждания вариант нашите да останат в града.

За прехвърлянето на нашите се договориха президентите на България и Полша Първанов и Квашневски след като в Кербала загинаха шестима български бойци. Искането бе преместването да стане още в началото на септември, после срокът бе удължен до края на месеца, но разширяването на лагера се бави.

Командирът на третия ни батальон подп. Михаил Попов каза в четвъртък, че преместването едва ли ще стане този месец.

"Преместването от база "Кило" в база "Лима" ще започне, когато бъдат изпълнени всички условия за защита на личния състав и нито ден по-рано. Ние сме поставили нашите искания пред фирмата-изпълнител и ще държим тези условия да бъдат изпълнени докрай. Не искам да се ангажирам с конкретен срок, но ми се струва малко вероятно преместването да започне през септември", каза Попов.

Във видеоконферентна връзка подп. Попов каза, че в момента обстановката в Кербала е относително спокойна.

Може да останем в Ирак и след изборите догодина

Запитан за условията, при които българският контингент може да бъде изтеглен от Ирак, министър Свинаров посочи провеждането на свободни и демократични избори в страната, и местни власти, които да гарантират процесите на демократизация след изборите.

Присъствието на контингента ни в Ирак може да продължи и след януари 2005 година, каза министър Свинаров в отговор на въпрос за натиска на БСП да се изтеглим до края на януари.

В словото си при откриването на новия политически сезон в сряда лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че е безперспективна авантюра "безкрайното пребиваване" на военния ни батальон в Ирак. Свинаров му отговори, че ще останем, за да изпълним докрай ангажимента си. Въпреки внесеното в комисията предложение от БСП, НС да гласува ново решение за мисията ни в Ирак, червеният лидер не присъства на заседанието в четвъртък. След него министърът каза, че българският контингент в Кербала продължава да изпълнява адекватно и в съответствие с пълномощията от Народното събрание мисията си.

Четвъртият батальон ще действа при "затихващи функции" на коалиционните сили

Функциите и действията на четвъртия български контингент няма да се различават от тези на предишните, участвали в многонационалните сили в Ирак, заяви по-рано министърът на отбраната Николай Свинаров преди редовното заседание на правителството.

Новото е, че контингентът вече ще действа във все по-затихващи функции на коалиционните сили и все по-мощни сили на местната власт, в това число - местна полиция и местната армия, посочи Свинаров. Това ще бъде обсъдено и на планиращата конференция в Полша, за където заминава наша военна делегация.

"Това затихване на функциите не е свързано с редуциране на състава на четвъртия батальон. Редуциране може да се случи само, ако се включат нови сили от коалиционните партньори", поясни министърът на отбраната, цитиран от БТА. В същото време АФР предаде, че във Варшава военните експерти от 15 държави ще представят своите предложения за състава на многонационалната дивизия.

Четвъртият батальон за Ирак в състав от 480 бойци трябва да започне подготовката си следващата седмица.

Полша, която е съюзник на САЩ от началото на иракската криза, командва в момента многонационалната дивизия Център-Юг в Ирак с обща численост 6500 души. Сред тях са 2500 поляци, 1600 украинци, 480 българи, както и войници от Румъния и прибалтийските републики.

Варшава иска да намали чувствително своето военно присъствие в Ирак след изборите през януари 2005 г, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от България