Ген. Константин Попов: Решението какъв изтребител да купим е политическо

Ген. Константин Попов

Решението какъв изтребител да бъде закупен е политическо и трябва да се търси вариантът, който осигурява най-много сигурност, коментира председателят на парламентарната военна комисия и бивш началник на отбраната Константин Попов (ГЕРБ).

"Трябва да се проведат допълнителни преговори и да се избере изтребителят, който носи сигурност. Има много критерии, тежести и всички тези параметри се събират в едно, но решението е политическо", каза Попов пред бТВ.

Той добави, че трябва да се прецени продължителността на живота на изтребителите, колко струва експлоатацията, обучението на пилотите.

"Малко елементарно е стар или нов. Тези самолети носят бойни способности и всичко това се оценява. Важно е да има и политическата оценка”, добави той.

Проектът за закупуването на нови изтребители вече е на финалната права, като служебното правителство на Огнян Герджиков се опита да предопредели сделката, като класира на първо място офертата за шведските изтребители "Грипен", пред тези за машини втора ръка Ф-16 и "Юрофайтер".

Премиерът Бойко Борисов обаче съобщи, че кабинетът му няма намерение да се съобрази с това решение и ще прави нов анализ на проекта, който ще излезе най-малко 1.5 млрд. лева.

На въпроса какви самолети трябва да купим, Попов отговори, че, когато осъществяваме този проект, не купуваме само самолети.

"Нещата са по-сериозни, става въпрос за сигурност и не съм виждал офертите, но там всички тези елементи трябва да бъдат оценени”, добави той.

По думите му въпросите за парите за отбраната трябва да се дискутират и да няма емоция и пристрастия.

"Политиците на високо ниво очевидно намериха съгласие да няма пристрастия, а да се развиват и трите вида въоръжени сили паралелно, синхронизирано и това е добре, защото българската армия е едно цяло. Ние не воюваме поотделно – военновъздушни сили, сухопътни войски и военноморските сили", каза Попов, който е генерал от резерва и един от военните пилоти с най-много часове във въздуха.

Преди ден Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) стигна до консенсус да се движат едновременно и трите големи проекти - за нови изтребители, кораби и бронирани машини, които вероятно ще излязат общо над 3 млрд. лева. Към момента обаче няма планирано финансиране за покупката на бронирани машини.

Попитан загуба на суверенитет ли е това, че съюзнически самолети ще пазят небето ни, генералът отговори, че след като тренираме заедно, след като ще воюваме заедно, няма нищо лошо в това заедно да изпълняваме и тази задача по "еър полисинг”.

"Въпросът е ще плащаме или не. Досега не сме плащали, няма и да плащаме“, заяви Попов.

Той допълни, че нямат противоречия с президента Румен Радев по въпроса за еър полисинга.

Попов обаче се оттегли като началник на отбраната именно заради неразбирателството с Радев, който дълго време е командвал във Военновъздушните сили.

Радев се обяви категорично срещу възможността България да плаща на други държави за охраната на въздушното си пространство.

"Ставаше въпрос за една концепция, който документ не е задължителен. Беше обсъждан като даваше възможност. Самият ген. Радев като командир на ВВС предостави тези цифри колко ще струва и т.н. Решението, което се взема от началника на отбраната и от министъра на отбраната и нагоре по веригата е, че ние няма да плащаме”, каза депутатът.

Споделяне

Още по темата

Още от България