Ген. Любен Гоцев чака да свърши ремонтът на "Монтерей"

Ген. Любен Гоцев чака да свърши ремонтът на "Монтерей"
Ген. Любен Гоцев, който е известен като един от ръководителите на Държавна сигурност и организатор на т.нар. "преход", се изказа в неделя пред държавното радио. Ето откъс от интервюто, което даде по телефона пред водещия Величко Конакчиев:

Водещ Величко Конакчиев: Генералът бяга, трепери. Не става въпрос за генерал Бойко Борисов, а за генерал Любен Гоцев. Така пише "Галерия". Добър ден на ген. Любен Гоцев. Треперите ли?

Л. Гоцев: Засега не. Стоя на слънце и се пека...Няма причини да треперя, нямам причина да треперя. Това, което пише "Галерия", е измишльотина на хората в "Галерия". Не искам да цитирам имена, добре ги познавам, те добре познават мен.

Водещ: Става въпрос от Маргините, по-точно от Големия, защото Малкия не знаем къде е. . .

Л. Гоцев: Даже не виждам причина и от Маргините да треперя, защото мисля, че тези неща са отживели вече, минали са в историята и ако е имало нещо вярно, то е било много отдавна. Сега вече според мен нещата са повече или по-малко изяснени.

Водещ: А какво става с "Монтерей"?

Л. Гоцев: Ами, "Монтерей" е в ремонт. Аз разбрах, че цяла България вече се интересува от "Монтерей". Той е в ремонт...Ремонтират го хората, стягат го, потягат го и т.н. До 1 август се твърди, че ще бъде открит отново, и желаещите ще почнат да го посещават, както е било досега.

Водещ: Видях, че в кръга "Монтерей" е и Димитър Пенев, треньорът.

Л. Гоцев: Не, не, не е вярно. Пенев е идвал много рядко в "Монтерей", и то не в кръга "Монтерей", а с негови приятели чат-пат се вижда, среща се там и т.н. Но не е бил в кръга "Монтерей" официално, така да се каже, присъстващ. Така че него...излишно го вкарват в тази игра.

Водещ: Добре. Двадесет години от Великото народно събрание, в което бяхте и вие. Велико ли беше, свърши си работата...

Л. Гоцев: Ами, от гледна точка на историята може би за България в този момент, пък и сега към днешен ден, има, така, величие. Направиха се големи работи, макар и за една година. Основните според мен бяха конституцията и законите, които по това време бяха гласувани, които бяха едни от важните елементи в изграждането на демокрацията в България.

Водещ: И конституцията издържа, и ние издържахме 20 години.

Л. Гоцев: Ами, издържат, издържат, издържат, всички издържат, които са били включени в процесите, засега, слава богу. Е, разбира се...

Водещ: С малки отклонения.

Л. Гоцев:...ако говорим за индивиди, личности, много хора си отидоха.

Водещ:.. имаше ли лидери през тези 20 години, истински лидери?

Л. Гоцев:... Да, от отделните партийни структури, от партийните организации, партии, които участваха в парламента, се изявиха отделни личности, които бяха и като говорители, и като индивиди...Всички помните ролята на Гиньо Ганев, Александър Александров и редица други. Имаше, така, личности, Дертлиев, от БЗНС имаше хора, които бяха, така, изявени силно като оратори, като представители на своята партия.

Водещ: Ами, за Алексей Петров да ви питам нещо.

Л. Гоцев: Какво? Какво ме питате за Алексей Петров?

Водещ: Трактор ли е, октопод ли е, какъв е според вас?

Л. Гоцев: Е, недейте така, недейте да слагате такива имена - трактор, октопод и т.н....Това са оперативни названия, които се слагат от службите, да речем. Алексей Петров е българин, гражданин, още неосъждан. Води се следствие. Нека да се види как ще завършат тези неща, които се въртят около него, и тогава може да се каже какъв е бил, що е бил. Сега още е рано да се говори така категорично - трактора, октопода и не знам какво си. Така мисля аз. Дали има престъпления, създадени от него, натворени от него, това ще го докаже съдът, следствието и т.н.

Водещ: Имаше ли нужда от ДАНС според вас?

Л. Гоцев: Разбира се, аз бях за това да има ДАНС. Разбира се, след това вече нещата може би са изкривени, не са такива, каквито бяха в началото идеите, но бях за това, че трябва да има такава структура.

Водещ: Накъде върви България?

Л. Гоцев: Към добро. 

Водещ: Нищо, че е криза.

Л. Гоцев: Нищо, че е криза, кризата не е вечна. Кризи е имало многократно в историята на човечеството и в последните два века. И в последния век даже две-три кризи, сериозни, и т.н., имаше петролна криза, имаше финансова криза и прочие. И аз мисля, че рано или късно в близките 5-6 години ще излезем. Както казаха - кризата ще мине, но депресията ще бъде по-дълга, т.е. следващите 3-4 години може да живеем в депресия, своего рода болест. Така мисля аз.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?